Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Vznikla posledná skladba Odvážného roka, organizátori z neho vydajú CD

Príprava Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove vrcholí.

Tento mesiac vyšla v rámci špeciálnej duchovnej prípravy Odvážny rok posledná z deviatich nových autorských skladieb. Stojí za ňou líderka kapely Christallinus Eva Hrešková zo Spoločenstva pri Dóme sv. Martina v Bratislave. Hudobne sa spolupodieľali Martina Belejová a Peter Volf z chválového tímu Martindom. Pieseň má názov "Zo sna". Autorkou hudby a textu je samotná hudobníčka, nahrávku a slová skladby zverejnil tím, ktorý chystá P18, na webovej stránke Národné stretnutie mládeže (v časti Odvážny rok). Ide o poslednú zo série skladieb, ktoré od vlaňajšieho septembra do tohto mesiaca nahrali známi slovenskí interpreti - Sima Martausová, Dominika Gurbaľová, Heartbeat, Poetica Musica, F6, FireFly, Lámačské chvály a ESPÉ.

"O piesni som premýšľala už niekoľko mesiacov dozadu. Raz, keď som išla zo svätej omše, napadla mi myšlienka o túžbe. Ako veľmi musela Mária Magdaléna túžiť znovu sa dotknúť Ježiša, uctiť si ho. Túžba, ktorá ju hnala ešte pred svitaním k hrobu. A hneď som mala v hlave myšlienku - túžba väčšia než čokoľvek iné zo sna ma budí, nocou ma ženie. Potom som si sadla ku klavíru a ďalšie myšlienky prúdili už spolu s hudbou. V texte sa prelína príbeh Márie Magdalény s príbehom milej, ktorá hľadá svojho milého v Piesni piesní. Obe postavy spája túžba, láska, ktorá prekonáva strach z noci, dokonca prekonáva konvencie... noc, túžba, hľadanie a napokon samotné stretnutie, " hovorí o novej piesni Eva Hrešková.

Táto i ďalších osem skladieb, ktoré vznikli v rámci prípravy na Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove, sa objavia na novom CD. Tím P18 ho predstaví krátko pred akciou v metropole Šariša. "P18 beriem ako stretnutie mladej Cirkvi na Slovensku. Je úžasné, že sme všetci súčasťou niečoho oveľa väčšieho, ako sú naše stretká, projekty či služby. Sme súčasťou Kristovej Nevesty a túžbou Božieho srdca je jednota Cirkvi. Ak ostávame žiť v anonymite či v individualizme, ignorujeme túto túžbu. Dávame Bohu najavo, že je nám jedno, o čom On sám sníva a po čom túži. Ísť na P18 môže byť pre mnohých gestom rozhodnutia naplno kráčať za Ježišom - aj keď ma to niečo stojí. Samozrejme, má to veľa ďalších bonusov, " dodala autorka poslednej skladby P18.

Na historicky treťom Národnom stretnutí mládeže P18 v Prešove (po R13 v Ružomberku – 2013; a P15 v Poprade – 2015) začnú slovenskí mladí oficiálne prípravy na SDM v Paname. Podobne ako dve predošlé akcie bude opäť programovo späté so SDM, na ktoré pozýva pápež. Ten ako tému pre rok 2018 vybral slová „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha“, s podtitulom: Odvaha žiť v prítomnosti. Z toho vznikol Odvážny rok. Oficiálne prihlasovanie prebieha na webstránke P18.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK