Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Za ostatné štyri roky sa počet návštevníkov Prešova zvýšil o polovicu

Vzrástol tiež počet ubytovacích zariadení i tržby za ubytovanie. Prispeli k tomu aj nové atrakcie, ktoré v Prešove pribudli za ostatné tri roky.

„Pred štyrmi rokmi sme si dali cieľ zatraktívniť mesto tak, aby bolo príťažlivejšie pre turistov. Viac návštevníkov zvonku totiž znamená viac práce doma, “ pripomína prešovská primátorka Andrea Turčanová v súvislosti s aktuálnymi štatistikami návštevnosti Prešova. Tie potvrdzujú, že v Prešove sa tento cieľ darí napĺňať – ich počet sa za štyri roky zvýšil o viac ako polovicu.

Kým v roku 2014 Prešov navštívilo 30 489 ľudí, v minulom roku ich už bolo 47 252. Tí v prešovských ubytovacích zariadeniach strávili 90 071 nocí, čo je oproti roku 2014 viac až o 34 384 prenocovaní.

„Pribudli nám aj ubytovacie zariadenia, čo tiež znamená viac pracovných príležitostí, “ vraví primátorka. Aktuálne je tak v Prešove 37 ubytovacích zariadení rôzneho typu, kde je v ponuke 854 izieb – pred štyrmi rokmi ich bolo 33 a o 100 izieb menej. Ubytovacie zariadenia v Prešove vygenerovali v minulom roku tržby v objeme 2 654 370 eur, čo je takmer dvojnásobne viac, ako v roku 2014.

K zvýšeniu počtu turistov v Prešove podľa primátorky prispelo aj vytvorenie Oblastnej organizácie cestovného ruchu v roku 2015. Jej cieľom je nielen podpora a propagácia cestovného ruchu, ale hlavne vytváranie podmienok pre jeho rozvoj na území jej členov.

V Prešove však pribudli aj viaceré turistické atrakcie, ktoré pobyt v metropole Šariša nielen spríjemňujú, ale tiež zvýrazňujú zaujímavé momenty, ktoré v ňom návštevníci prežijú. Návštevníkov do Prešova prilákali tiež viaceré nové podujatia.

Turisti, ale i mnohí Prešovčania, si už obľúbili vyhliadkový autobus - Prešovskú 49-tku – ktorý premáva od roku 2016 už tretiu sezónu. Trasa tejto unikátnej linky vedie okolo väčšiny prešovských pamätihodností a cestujúci, aj vďaka výkladu sprievodkýň, dostávajú ucelený obraz o našom meste doplnený o mnohé zaujímavosti.

Obdivovanou a často fotografovanou novinkou je bronzový historický model Prešova, ktorý v centre pribudol v roku 2017 a zachytáva atmosféru 18. storočia.

V tomto roku bol v rámci aktivít Oblastnej organizácie cestovného ruchu vydaný aj kalendár podujatí, ktoré informujú o akciách počas leta a septembra v regióne Šariš.

Prešov mnohí objavujú aj vďaka tradičným podujatiam ako sú Dni mesta, či Trojičný jarmok, na ktorom sa v roku 2018 predstavilo rekordných 120 predajcov. Novú tradíciu začínajú vytvárať Farmárske trhy, ktoré do centra mesta už po tretíkrát priniesli jarmočnú atmosféru, pričom organizátori majú ambíciu opakovať ich každý štvrťrok.

Veľkú odozvu i návštevnosť mali živé divadlá, ktorými priamo v uliciach mesta ožila Prešovská história. Vlani sa tak Prešovčania ocitli v deji Caraffovych jatiek, ale Historické defilé im priblížilo aj mnohé ďalšie významné udalosti, ktorými Prešov žil.

Mnohí návštevníci však do Prešova prichádzajú aj za športovými udalosťami – či už ako diváci, alebo aj ako súťažiaci. Zaktivizovala sa hlavne oblasť cyklistiky – na zrevitalizovanom prešovskom velodróme sa už uskutočnili viaceré celonárodné súťaže. K novým tradíciám už patrí cyklopodujatie Tour de Prešov, ktoré začiatkom júla napíše svoje štvrté pokračovanie. Rovnako po štvrtýkrát sa koncom augusta uskutoční aj Prešovský cyklomaratón. Vďaka ústretovosti mesta sa trikrát po sebe už uskutočnil v centre Prešova aj atraktívny Slovenský pohár silných mužov.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK