Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Nové nájomné byty pre Prešovčanov

Vlastné bývanie si od jesene v Prešove dokáže zabezpečiť takmer sedemdesiat mladých rodín. Umožnia im to nájomné byty, ktoré mesto získa na ulici Antona Prídavku.

Nové byty na ulici Antona Prídavku mesto získa vďaka úveru, ktorý mu poskytol Štátny fond rozvoja bývania. Ide o finančné prostriedky v objeme 2 195 930 eur. Ďalšiu časť ich ceny tvorí dotácia vo výške 1 182 420 eur, ktorú mestu Prešov poskytlo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Nájomné byty budú určené hlavne tým, ktorí si z rôznych dôvodov nemôžu dovoliť kúpiť vlastný byt alebo vybudovať rodinný dom. Pôjde predovšetkým o Prešovčanov, ktorí sa chcú osamostatniť, prípadne prekonať obdobie, kým si vlastné bývanie budú môcť dovoliť.

Samozrejme budú ich môcť získať iba tí, ktorí splnia podmienky určené novým Všeobecne záväzným nariadením – to je aktuálne v procese prípravy, pričom prípravné obdobie bude čoskoro ukončené a následne sa jeho navrhované znenie zverejní či už na stránke mesta, na úradnej tabuli i na ďalších komunikačných kanáloch.

V zásade pritom platí, že žiadateľ musí mať ku dňu podania žiadosti garantovanú výšku príjmu, trvalý pracovný pomer a trvalý pobyt. Nové VZN však bude celkové podmienky nájmu špecifikovať oveľa detailnejšie.

Šesťdesiatosem nových nájomných bytov v Prešove pribudne s odstupom dvanástich rokov, kedy sa odovzdávali nájomné byty na uliciach Sabinovskej a Majakovského.

Nové nájomné byty sa nachádzajú v polyfunkčnom objekte na ulici Antona Prídavku. Prešovčania budú mať k dispozícii 8 jednoizbových, 56 dvojizbových a 4 trojizbové byty.

Je evidentné, že neprispôsobivým občanom, vzhľadom na podmienky pridelenia bytu, nové nájomné byty nebudú pridelené. Vlna nevôle občanov, ktorá sa zdvihla na základe nepodložených informácií, je klamlivá a neopodstatnená.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK