Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V Prešove pribudli nabíjacie stanice

Nabíjacích staníc je v Prešove viac a elektrovozidlá v nich "tankujú" zdarma.

Možnosti nabíjania pre elektrické autá v Prešove sa opäť rozšírili. Na parkovisku na rohu ulíc Slovenská a Metodova boli uvedené do prevádzky 4 nové nabíjačky s najrozšírenejším nabíjacím štandardom v Európe Mennekes Type 2, ktoré nahradili pôvodnú nabíjačku s jedným konektorom.

„Viac nabíjacích staníc je ďalším krokom k zvýšeniu počtu vozidiel využívajúcich elektrický pohon v našom meste. Rozvoj elektromobility je pre Prešov dôležitý nielen preto, že sme sa v rámci Dohovoru primátorov zaviazali k znižovaniu emisií CO2, alebo preto, že máme podpísané Memorandum o podpore elektromobility, ale hlavne preto, že chceme mať zdravší Prešov, “ pripomenula prešovská primátorka Andrea Turčanová a dodala, že prešovský mestský úrad v rámci obnovy vozidlového parku v tomto roku do neho zaradil aj jedno hybridné vozidlo, ktoré okrem benzínového motora využíva aj pohon na elektrinu. „Elektrický pohon využívajú tiež prešovskí mestskí policajti na svojich kolobežkách, na ktorých hliadkujú v teréne, “ doplnila.

O vybudovanie nových nabíjacích staníc sa postarali dve prešovské spoločnosti: SEAK, s.r.o. ako výrobca nabíjačiek a O. S. V. O. comp, a.s. ako prevádzkovateľ verejného osvetlenia v Prešove. V súčasnosti nainštalované nabíjačky na parkovisku v blízkom centre nevyužívajú sieť verejného osvetlenia mesta Prešov, ale priamy odber z odberného miesta distribučnej siete elektrickej energie.

Inštalované nabíjačky V Prešove pribudli nabíjacie staniceLUMiCHARGER pritom dokážu spolupracovať s riadením verejného osvetlenia a v prípade potreby vedia šikovne využiť aj existujúcu sieť verejného osvetlenia vďaka powerline komunikácii, ktorá je pôvodným prešovským patentom spoločnosti Seak. Nabíjačky sú dostupnejšie a obyvateľ mesta dostáva možnosť dobitia svojho vozidla v mieste, kde práve parkuje (práca, bývanie…).

Oceneniu sa tejto nabíjačke dostalo aj na medzinárodnom fóre. Na výstave Urbis Smart City 2018 získala cenu Zlatá medaila Urbis za najinovatívnejší produkt, pričom komisia ocenila “jednoduché nasadenie nabíjacích staníc do existujúcej siete verejného osvetlenia bez nutnosti inštalácie dodatočných komunikačných alebo silových prvkov s automatickou reguláciou odberu elektrické energie”.

Elektrina použitá pri nabíjaní je v úvodnej fáze (do septembra 2018) zdarma. Parkovné počas nabíjania je spoplatnené rovnako ako pre ostatné autá.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK