Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Strom roka - medzi finalistami je aj Prešov !

Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už 16. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Svojho favorita medzi finalistami má aj Prešov - Stromom roka môže byť ginko dvojlaločné, ktoré rastie v Záhrade umenia.

Veľký prastrom v centre Prešova prežil akoby len zázrakom. Svoje prvé roky rástol v krásnej meštianskej záhrade, no v období socializmu sa v tomto areáli rozhodli postaviť kúpalisko. Výrubu sa strom našťastie nejakým zázrakom vyhol – nedokázali ho vytrhnúť s jeho silnými koreňmi. Hoci ho málokto pozná, dodnes tvorí majestátnu dominantu v Záhrade umenia.

Vek prešovského ginka sa odhaduje na približne 120 rokov, obvod jeho kmeňa je 270 centimetrov a vysoký je 25 metrov.

Jednotlivci, mestá, školy či organizácie mohli prihlasovať stromy, ktoré sú ich srdcu blízke, do konca apríla 2018. Patronát nad anketou prevzal už po siedmy rok spevák Peter Lipa.

Hlasovanie :

Z prihlásených stromov vybrala odborná komisia 12 finalistov. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začalo už tradične na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra 2018.

Fotografie s príbehmi stromov – finalistov, za ktoré možno hlasovať na webe Nadácie Ekopolis nájdete TU.
Hlasovanie je ďalej možné formou hlasovacieho lístka, ktorý nájdete v časopise Krásy Slovenska, alebo si ho môžte v skrátenej verzii stiahnuť TU a poslať na adresu Nadácie Ekopolis.
Hlasovať je možné aj formou SMS, a to zaslaním správy vo formáte STROM*XX*kontaktné údaje (kde XX je číslo stromu v rozsahu 1-12) na číslo 7773.
Alebo na sociálnej sieti Facebook vo fotoalbume – www.facebook.com/nadacia.ekopolis.

V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2018 a postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety Európsky strom roka. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.

Súčasťou i tohto ročníka sú:
- fotografické súťaže,
- zorganizovanie odborného semináru spojeného s ukážkou odborného ošetrenia pre zástupcov samosprávy, úradníkov v 3 mestách.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK