Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Otvárame ďalší termín? Máš už len pár dní na podanie prihlášky!

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky otvára už druhýkrát pomaturitné štúdium v odbore bezpečnostná služby – základná policajná príprava s možnosťou nástupu už od 18 rokov. Týmto projektom chceme osloviť a pripraviť na službu v polícií mladých ľudí a to najmä absolventov stredných odborných škôl, ktorí nemajú možnosť vstúpiť do služieb polície, kvôli zvýšenej vekovej hranici prijatia od 21 rokov.

Uchádzači musia byť bezúhonní a spoľahliví, mať úplné stredoškolské vzdelanie ukončené maturitnou skúškou a úspešne absolvovať prijímacie skúšky.
Minulý rok nastúpilo do obidvoch základných policajných škôl 128 absolventov. Počas prvého roka v školských laviciach zostalo 80% študentov. V Pezinku 53 a v Košiciach 49. V priebehu roka perspektívni policajti zvládli základné vedomosti o služobných činnostiach na základných policajných útvaroch, poznatky z identifikácie osôb a vecí, či prvotných úkonoch na mieste činu. Osvojili si zručnosti poradovej prípravy, pravidiel služobnej disciplíny a zdvorilosti. Získavajú základy sebaobrany, špeciálnej a zdravotnej prípravy, teórie streľby, používania služobnej zbrane. Taktiež sa zdokonaľujú sa v anglickom jazyku. Žiaci pozitívne hodnotia exkurzie na základných útvaroch PZ, či účasť na procesných úkonoch. Obľube sa tešia aj praktické hodiny v rámci dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky. Výrazne sa zlepšili po fyzickej resp. kondičnej stránke, zapájajú sa do hromadných športových podujatí. Nájdeme medzi nimi aj reprezentantku SR v karate. Po vysvedčení si užívajú prázdniny, po ktorých pokračujú v druhom ročníku.

[B][Ak máš 18 rokov, maturitu vo vrecku a chceš sa stať policajtom, môžeš do 31.júla 2018 poslať poštou prihlášku na vybranú Strednú odbornú školu Policajného zboru:

SOŠ PZ Fajgalská cesta 2, 902 22 Pezinok
SOŠ PZ Južná trieda 50, 040 01 Košice
Najneskôr 10 dní pred prijímacím konaním škola pošle uchádzačovi pozvánku a v deň „D“ si prinesie občiansky preukaz, potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, maturitné vysvedčenie, výpis z registra trestov a čestné vyhlásenie o bezúhonnosti.
Prijímacie konanie sa uskutoční 14. a 15. augusta 2018 v sídle školy v Pezinku a v Košiciach a náhradný termín je 23.augusta 2018.

Prijímacie skúšky pozostávajú z psychologického vyšetrenia, previerky ovládania štátneho jazyka a previerky fyzickej zdatnosti.
Po prijatí študenti nie sú v služobnom pomere, ale zámerom ministerstva vnútra je zabezpečiť im bezplatné vzdelanie a tiež ubytovanie a stravovanie. Štúdium je považované za sústavnú prípravu na povolanie a rodičia majú nárok na prídavok na dieťa. Žiak má hradené zdravotné a sociálne poistenie.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK