Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Detský folklórny súbor Dúbravienka úspešne reprezentoval Prešov v Poľsku

Pred pár dňami sa Detský folklórny súbor Dúbravienka z Prešova vrátil z medzinárodného detského folklórneho festivalu v poľskej Poznani. 34-členná výprava nás úspešne reprezentovala na festivale „Kids fun folk“, ktorý sa organizuje od roku 2010.

Po dlhej jedenásťhodinovej ceste sa členovia súboru ubytovali v kempe Malta pri nádhernom jazere Maltanskie, ktoré sa nachádza neďaleko centra. Na druhý deň festival spolu so všetkými súbormi zahájili sprievodom cez historické centrum Poznane. „Bol to zážitok nielen pre okoloidúcich, ktorým sme predviedli ukážky našich tancov, ale aj pre nás, keďže Poznaň je majestátne mesto, " uviedla Anita Chovančáková, vedúca tanečnej zložky DFS Dúbravienka.
Prvé vystúpenie sa konalo vo Wilson´s parku, čo bolo zároveň aj oficiálnym začiatkom festivalu. V nasledujúci deň sa súbor zúčastnil výchovného koncertu pre základnú školu s umeleckým zameraním na hudbu, kde prebiehala aj jeho prvá škola tanca. Po tomto predstavení si pre zúčastnených organizátori pripravili zaujímavú aktivitu: interaktívnu hru mestom, v ktorej každá skupina dostala do rúk mapu, prvú nápovedu a vďaka nim plnila úlohy rozmiestnené po centre mesta. Deti tancovali pred Operou, spievali na historickom námestí, okoloidúcich sa pýtali na tradičné poľské jedlá, cestovali električkou, podľa živej predlohy maľovali poľský kroj a iné...

„Trvalo nám to síce dve hodiny, ale s dobrým pocitom a kopou zážitkov sme dorazili do cieľa a obsadili krásne 2. miesto, " pokračuje Chovančáková.

Na ďalší deň súbor vystupoval v kultúrnom centre Konarzewo a večer všetci spoločne grilovali, hrali hry a tancovali. Súčasťou bolo aj vyrábanie vencov na tradičné zahájenie osláv sv. Jána.
Na konci pracovného týždňa boli členovia súboru spolu so školopovinnými žiakmi súčasťou ukončenia školského roka, ktorý v Poľsku končí o týždeň skôr ako u nás. „To sme im tíško závideli. Po 7 km ceste autobusom, ktorá nám trvala hodinu a štyridsať minút, sme sa dostali k vytúženému bowlingu, kde sme sa vo veľkom odreagovali. Počasie nám prialo počas celého týždňa až do nedele, keď sme po krojovanej omši vyšli do poriadneho dažďa, čo nám skomplikovalo nasledujúci program. Festival sme ukončili na rozlúčkovej párty a na znak priateľstva medzi účastníkmi festivalu každý súbor vypustil do vzduchu balón, " s úsmevom spomína vedúca tanečnej zložky súboru.

Členovia DFS Dúbravienka ďakujú za každý potlesk a standing ovation. Za spoločné strávené chvíle a kamarátstva, za výborné jedlo a starostlivosť zo strany organizátorov.

Festivalu sa zúčastnili 3 zahraničné súbory z krajín Ruska, Albánska a Slovenska a 3 domáce súbory z rôznych oblastí Poľska. Dúbravienka sa predstavila v troch zložkách – tanec, spev a hudba a počas 6 dní absolvovali 13 vystúpení. Organizátorom bola asociácia priateľov folklórnej kultúry “Live up to folk“ a spoluorganizátorom detský folklórny súbor Cepelia – Poznaň.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK