Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Sú Prešovčania s MHD spokojní?

Prešovčania hodnotili svoju mestskú hromadnú dopravu. Anketa ukázala, že prešovskí cestujúci by privítali preferenciu verejnej dopravy a potešilo by ich hlavne viac spojov, ktoré by chodili častejšie a optimálnejšie by na seba nadväzovali.

„Ak chceme prešovskú hromadnú dopravu zlepšovať, potrebujeme poznať názor tých, ktorí ju vyžívajú. Preto sme oslovili Prešovčanov, aby nám predostreli svoje poznatky z našej MHD, ale aby nám dali aj podnety na jej zlepšenie, “ uviedla prešovská primátorka Andrea Turčanová po vyhodnotení ankety, ktorou mesto zisťovalo názor občanov na mestskú hromadnú dopravu a na jej preferenciu oproti ostatnej doprave.

Mesto rozoslalo dotazníky prakticky do každej domácnosti, občania však mohli odpovedať aj elektronicky prostredníctvom webovej stránky mesta. Na radnicu sa vrátilo 2374 dotazníkov, ďalších takmer päťsto ľudí odpovedalo elektronicky. Viac anketa zaujala
ženy (54,24%) a takých, ktorí nie sú vlastníkmi motorových vozidiel. Medzi odpovedajúcimi dominovali ľudia vo veku
nad 60 rokov (46,32%). Anketa najviac zaujala obyvateľov mestskej časti č. 1, odkiaľ prišlo vyše 30% odpovedí, najmenej zareagovali obyvatelia MČ č. 7 (7,67%)

Väčšina z nich - až 72,15 % - prešovskú mestskú dopravu pritom už teraz využíva pravidelne, len štyri percentá ju nevyužívajú vôbec, ostatní sporadicky.

Anketa potvrdila, že v prípade zavedenia preferencie MHD oproti ostatnej doprave, by ju Prešovčania využívali ešte viac – uviedlo to takmer šesťdesiat percent z anketujúcich. Veľký vplyv by to malo hlavne na tých, ktorí MHD využívajú iba sporadicky – z nich by vozidlá MHD začala viac využívať až štvrtina. „Naša snaha o preferovanie hromadnej dopravy v Prešove sa ukazuje ako opodstatnená. Vlani sme na linky vypustili 15 nových, nízkopodlažných trolejbusov, v tomto roku pribudne 6 nových autobusov a rovnaký počet nových elektrobusov. V preferencii hromadnej dopravy chceme pokračovať aj dobudovaním bus-pruhov, dobudovaním trolejových vedení i trolejovým prepojením sídliska Sekčov so Šalgovíkom, “ pripomenula primátorka Andrea Turčanová.

Prešovčania zároveň mohli vysloviť aj svoje návrhy na zlepšenie MHD. Túto možnosť využilo 57,88% účastníkov ankety.
17,47% z nich pritom vyslovilo svoju celkovú spokojnosť s fungovaním prešovskej MHD.

V rámci pripomienok dominovali tí, ktorí by privítali viac spojov, resp. zvýšenú frekvenciu vozidiel na linkách (20,23%) a tiež nové linky, alebo úpravu ich trás (5,31%) Veľké percento účastníkov ankety požaduje väčšiu ohľaduplnosť vodičov (8,81%) a zvýšenie presnosti (4,59%), bezpečnosti (3,78%), a čistoty (2,69%) vo vozidlách.

Medzi kurióznejšie námety patria napríklad požiadavky na zavedenie toaliet či televízorov vo vozidlách MHD, na zrušenie tlačidiel na výstup. Dvaja odpovedajúci požadovali, aby sa vo vozidlách menej kúrilo, dvanásti zasa, aby v nich bolo menej reklamy a 31 by chcelo dopravu bezplatne.

Všetky zozbierané podnety radnica odovzdá vedeniu DPMP, ktoré ich bude v rámci možností riešiť.
Podobný prieskum v Prešove zorganizovali už aj vlani, keď radnica zisťovala názor svojich občanov na rezidentské parkovanie.
Asi 90% respondentov vtedy uviedlo, že rezidentskú kartu potrebujú, desať percent ju nechce.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK