Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Oživená história soli v Prešove

Národná kultúrna pamiatka Sklad soli v prešovskom Solivare patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku.

Po stáročia slúžil na uskladnenie, manipuláciu či distribúciu soli. Od októbra 2014 do septembra 2015 prechádzal objekt rozsiahlou rekonštrukciou, výsledkom ktorej je nový multifunkčný kultúrno-spoločenský priestor určený pre výstavné, prezentačné, kongresové či edukačné aktivity. Okrem stálych expozícií pripravuje Slovenské technické múzeum (STM) v spolupráci s OOCR Región Šariš aj prvý ročník podujatia Deň soli, ktorý sa uskutoční 8. septembra v areáli Skladu soli.

Unikátny komplex technických objektov na čerpanie soľanky a varenie soli zo 17. storočia je ojedinelý svojho druhu nielen na území Slovenska. Soľ sa uskladňovala v jednotlivých soľných komorách skladu, ktorý bol architektonicky najimpozantnejším (neskorobarokovým) objektom celého areálu a tvoril dominantu bývalého Solivaru. Okrem zrekonštruovaného Skladu soli sú v Solivare aj ďalšie technické objekty: Šachta Leopold, Gápeľ, Četerne, Mashinhaus, Varňa a Klopačka.

Objekt Sklad soli v Solivare dvakrát vyhorel. Po prvom požiari v roku 1819 bola zrekonštruovaná strecha, pristavené druhé poschodie a veža s hodinami. Pri druhom požiari 18. mája 1986 zhorela vzácna svorníková drevená konštrukcia krovu, plamene okrem strechy pohltili výdrevu komôr a všetky drevené časti budovy. Devastačný požiar mal fatálne následky na existenciu budovy.
Zachovalo sa len obvodové murivo a veža. Od požiaru sa objekt takmer 30 rokov nachádzal v havarijnom stave, chátral a vplyvom času a poveternostných podmienok hrozila jeho úplná likvidácia.

Vďaka rozsiahlej rekonštrukcii sa národná kultúrna pamiatka Solivar v Prešove môže znovu používať v celom rozsahu a návštevníci môžu spoznávať aj túto zaujímavú etapu histórie techniky na východnom Slovensku.

Stále expozície, výstavy a pripravované podujatia

V roku 2001 bola v múzeu sprístupnená expozícia Dejiny ťažby a výroby soli v Solivare.

Prezident Masaryk
28.6. - 1.12. 2018
Štatutárna výstava prezentujúca novodobú históriu solivarníctva na Slovensku, ktorá sa začala písať výstavbou nového štátneho solivaru s názvom "Prezident Masaryk" v roku 1925. Celá história nového solivaru je doplnená fotografiami z výroby ale aj výrobkami zachovanými z tohto obdobia, či posledný vyrobený kilogram soli pri zatvorení fabriky až po jej zánik.

Fata morgana
1.8. - 31.8.2018  
Vernisáž výstavy: 1.augusta o 17:00 h
Výstava tvorby českého maliara, grafika a sochára Jiřího Mášku. Na výstave budú prezentované jeho diela obrazov a sôch.

Deň soli
8.9. 2018
“Deň soli je prvým ročníkom kultúrneho podujatia, na ktorom si pripomenieme historickú udalosť návštevu cisára Františka II. Habsburského, ktorý v roku 1800 uviedol do prevádzky Varňu František a  zahájil tak výrobu soli varením zo soľanky, ”, uviedol Marek Duchoň, súčasný riaditeľ NKP Solivar.  “Živé divadlo bude doplnené o bohatý kultúrny program, na ktorom sa predstaví banícky orchester z poľskej soľnej bane Bochnia. Nebudú chýbať stánky s remeslami a občerstvením. Návštevníci budú môcť vidieť reálne tesanie sôch do kamennej soli, výrobu lán a mnoho iného. Múzeum Źup Krakowskich Wieliczka z Poľska sa predstaví zaujímavou výstavou soľných baní a pre veľkých aj malých pripravia rôzne tvorivé dielne, maľovanie soľničiek, hod soľou do suda, či dobové varenie soli, ” doplnil Duchoň.
Podujatie organizuje Slovenské technické múzeum v spolupráci s OOCR Región Šariš.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK