PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17347/prvy_presovsky_polmaraton_sa_rozbehne_uz_v_septembri.html

Prvý Prešovský polmaratón sa „rozbehne“ už v septembri

Do bežeckého kalendára pribudne v Prešove ďalší hodnotný sviatok. Historicky prvý Prešovský polmaratón spojí všetkých, ktorí chcú zažiť nadšenie zo skvelých bežeckých výkonov a pravú športovú atmosféru.

Unikátne bežecké podujatie Prešov Half Marathon (PHM) má potenciál stať sa pevnou súčasťou športových podujatí organizovaných v meste. Uskutoční sa 14. a 15. septembra 2018 pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej, predsedu PSK Milana Majerského a dekana Fakulty športu PU Pavla Ružbarského.

„Verím, že sa Prešovský polmaratón stane takým obľúbeným, ako ostatné bežecké podujatia v meste a že si získa stabilné miesto v kalendári každého športovca, “ uviedla primátorka.

Prešov Half Marathon je určený nielen pre profesionálnych bežcov a športovcov, ale aj pre tých, ktorí sa behu venujú vo voľnom čase.
[EM][
„Beh, ako jedna z najprirodzenejších foriem pohybu, má nielen blahodarné účinky na telesné zdravie, „čistí hlavu“, dobíja energiu, ale v neposlednom rade spája ľudí, stiera spoločenské rozdiely a prináša profi aj hobby športovcom dobrý pocit z odvedeného výkonu a neopakovateľné emócie na trati i v cieli, “ ][EM]hovorí Adrián Kuba, riaditeľ podujatia.
Vedeli ste, že Prešov je jediné mesto na Slovensku, ktoré pretína 49. rovnobežka?

Meria 26 263 km a okrem Prešova prechádza aj európskymi mestami ako České Budějovice, Regenburg a Karlsruhe. Okrem jej prekročenia organizátor ponúka trať plnú historických pamiatok a dominánt mesta ako je budova Evanjelického kolégia, gotická Konkatedrála sv. Mikuláša, Ortodoxná židovská synagóga, katedrálny Chrám Alexandra Nevského, súsošie Immaculaty, gotická Caraffova väznica, Floriánova brána, palác Klobušických, Gréckokatolícky biskupský palác či budova Župného domu.
Prešov Half Marathon 2018 bude spojený aj s bohatým programom v priestoroch štartu a cieľa. Chýbať nebudú kvalitné stanice s občerstvením, zábava, pestrý hudobný program a pre víťaza pamätná medaila, tričko a unikátny certifikát o prekročení 49. rovnobežky.

Pretek v kategóriách 10km a polmaratón je navyše skvelou možnosťou, ako si vopred otestovať formu pred vrcholom sezóny na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach. [EM][„Sme o polovicu menšie mesto ako Košice, tak začíname polmaratónom, ale som si istá, že športovými výkonmi sa im určite vyrovnáme, “ s úsmevom dodala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
„Radi by sme do Prešova priniesli pretek, ktorý by po športovej, kultúrnej a spoločenskej stránke videl vzor v Medzinárodnom Maratóne Mieru, ale zároveň by bol dostupnejší cenovo a pretekárom by ponúkol aj kratšie trate ako motiváciu k športu, prípadne ako výkonnostný test na MMM, “][EM] hovorí športový riaditeľ podujatia Peter Schmiedl.

V súvislosti s konceptom aktívneho športovania v meste chcú organizátori po polmaratóne začať pripravovať aj menšie zážitkové bežecké podujatia nočnými ulicami Prešova s názvom Prešov Night Run.

 
31.7.2018 | Pridal: BK | Mesto Prešov | čítané: 1136 krát