PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17356/policajny_facebook_prispieva_kvysetrovaniu_trestnej_cinnosti.html

Policajný Facebook prispieva k vyšetrovaniu trestnej činnosti

Oficiálna stránka Policajného zboru na sociálnej sieti Facebook s názvom „Polícia Slovenskej republiky“ od svojho spustenia prispieva k vyšetrovaniu trestnej činnosti. O tento krok s modernou dobou sa pričinil vysoký nárast fanúšikov stránky, miera ich interaktivity a proaktívna komunikácia zo strany verejnosti.

„Chcem sa poďakovať občanom, ktorí nám prostredníctvom modernej formy komunikácie posielajú informácie, ktoré využívame či už na vyšetrovanie prípadov trestných činov, alebo v pátraní po hľadaných a nezvestných osobách. Svoju zásluhu na tom majú aj tí, ktorí naše výzvy o pomoc šíria ďalej medzi svojich priateľov, “ povedal prezident Policajného zboru gen. Milan Lučanský.

On-line komunikácia s verejnosťou poskytuje pre mnohých občanov alternatívu pre číslo 158, na ktoré by sa možno zdráhali zavolať. On-line komunikácia na Facebooku však nie je zabezpečená 24 hodín denne a neslúži na život ohrozujúce prípady. Vtedy sú občania povinní bezodkladne volať na číslo 158!

V uplynulých mesiacoch sa vďaka poznatkom získaných prostredníctvom policajnej stránky na Facebooku podarilo lokalizovať a zadržať hľadaného podvodníka; identifikovať muža, ktorý neplatil v hoteloch za ubytovanie; nájsť nezvestné 14-ročné dievča; získať video, na základe ktorého bol vypátraný vodič idúci v protismere na diaľnici; v priebehu 11 minút po zverejnení statusu získať informáciu o totožnosti zlodeja; získať informácie o totožnostiach podvodníčok, ktoré okradli seniorku o 54 000 Eur; získať informácie o totožnosti v prípade napadnutia ženy; získať informácie o totožnosti utopenej osoby a mnohé iné. V niekoľkých prípadoch bola na základe prijatých správ poslaná pomoc osobám, ktoré sa technicky nemohli spojiť s tiesňovou linkou.

Policajný zbor vyzýva verejnosť, aby v urgentných prípadoch šírila („zdieľala“) statusy z oficiálnej policajnej stránky medzi svojich priateľov a pokračovala tak v nenahraditeľnej pomoci.

Oficiálna stránka Policajného zboru bola spustená v apríli 2017 a v krátkom čase sa stala najsledovanejšou stránkou na sociálnej sieti spomedzi štátnych inštitúcií. Za necelý rok presiahla hranicu 100 000 fanúšikov a momentálne je ich už nad 130 000. Dodávame, že denne je od verejnosti prijatých v priemere 25 súkromných správ.

Užívatelia sociálnej siete Facebook rozpoznajú pravú stránku Policajného zboru od tých falošných vďaka „modrej fajke“ pri jej názve, ktorou disponuje iba Policajný zbor, ako jediný na Slovensku.

 
1.8.2018 | Autor: Martin Wäldl | Polícia a záchranné zložky | čítané: 1292 krát