Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Celoslovenská kontrola

Dnes (2.augusta 2018) sa pripravte na celoslovenskú osobitnú kontrolu, zameranú na dodržiavanie povinností vodiča, na nesprávnu jazdu cez križovatku a na povinnosti chodcov v cestnej premávke.

Tak, ako sme už niekoľkokrát avizovali, aj tento rok sme pripravili zvýšené bezpečnostné opatrenia počas celej letnej turistickej sezóny. Nielen na zníženie nehodovosti a úmrtnosti na cestách, ale aj na ochranu života, zdravia a majetku občanov. Polícia sa pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou v cestnej premávke zameriava na kontrolu dodržiavania dopravných predpisov všetkými účastníkmi cestnej premávky.

Podobne tomu bolo aj koncom minulého týždňa (sobota 28.7.2018), kedy policajti počas šiestich hodín (od 5.00 do 11.00 hod.) zistili 1223 priestupkov. Ak to rozmeníme na drobné, každú hodinu porušilo zákon 203 účastníkov cestnej premávky a každý 20-ty bol pod vplyvom alkoholu. Z celkového počtu priestupkov sa vodiči dopustili v 1080 prípadoch, cyklisti v piatich prípadoch a chodci v 15-tich prípadoch. Tieto prípady policajti riešili v blokovom konaní, čiže udelili pokutu. V ďalších 65 prípadoch zákon umožnil vybaviť priestupky napomenutím a 58 prípadov bude ďalej riešených v správnom konaní. Policajti v niektorých prípadoch museli zadržať vodičské preukazy, osvedčenia o evidencii aj tabuľky s evidenčnými číslami. Okrem dopravných priestupkov odhalili aj 15 páchateľov rôznych trestných činov.

Prehrešky vodičov:
rýchlosť – 524
bezpečnostné pásy – 139
technický stav – 78
mobil – 49
bez svetla – 41
nesprávny spôsob jazdy – 25
nesprávne predchádzanie – 14
bez prilby, nedanie prednosti a ďalšie porušenia – 210

Alkohol:
vodiči motorových vozidiel priestupky – 41
vodiči motorových vozidiel trestné činy – 13
vodiči nemotorových vozidiel – 6

Polícia vykonáva počas celého roka viaceré dopravno-bezpečnostné akcie s cieľom pozitívne ovplyvňovať bezpečnostnú situáciu na cestách. Rovnako svoju pozornosť polícia sústredí na miesta s vyšším pohybom osôb. V letných mesiacoch sa zameriavame najmä na miesta kultúrno-spoločenských podujatí, festivaly, okolie kúpalísk, letovísk, priechodov pre chodcov, zastávky hromadnej dopravy, železničné stanice, detské ihriská a parky. Počas leta sa účastníci cestnej premávky môžu pripraviť aj na ďalšie podobné kontroly.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK