PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17365/vytancuj_si_odmenu.html

Vytancuj si odmenu

V Krajskom múzeu v Prešove zažijú deti ľudovú veselicu ako sa patrí. Naučia sa tu základy našich ľudových tancov a osvoja si texty a melódie piesní, napríklad aj v šarišskom nárečí. Okrem toho sa môžu doslova pretancovať k sladkej odmene.

V Rákociho paláci ožije už tento štvrtok pravý slovenský folklór. V rámci cyklu podujatí Netradičné prázdniny v múzeu sa môžu deti hravou formou oboznámiť so základnými krokmi ľudových tancov.

„V priestore átria budú rozmiestnené postrihané texty piesní. Úlohou detí bude papieriky nájsť a texty poskladať. Tie sa viažu ku konkrétnym tancom a hrám“ hovorí etnografka Krajského múzea v Prešove Mgr. Michaela Dvoekonko.
Deti sa najprv naučia texty a potom choreografiu. Za odmenu po každom tanci dostanú kúsok mapy, na ktorej je vyznačené miesto, kde sa nachádza odmena.

„Následne si spoločne poskladajú mapu a pôjdu hľadať skrytý poklad. Takto sa postupne pretancujú k odmene“ prezradila Dvoekonko.

Ľudový tanec a ľudová pieseň boli v minulosti bezprostrednou súčasťou života. V dnešnej hektickej dobe sa však tieto prejavy z bežného života vytrácajú.

„Ľudia postupne strácajú povedomie o tom, ako sa kedysi žilo. Preto je dôležité, a to najmä u detí, pracovať s folklórnym materiálom a približovať im život ľudí v minulosti“ dodáva Dvoekonko.

Podujatie je vhodné pre deti do 10 rokov. Na v poradí už piaty tohtoročný denný tábor sa treba nahlásiť vopred. Jeden vstup bude v dopoludňajších hodinách o desiatej a druhý o trinástej popoludní. Počet miest je limitovaný.

 
7.8.2018 | Pridal: BK | Mesto Prešov | čítané: 1185 krát