Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Prešovský strom môžete podporiť aj v letnej fotosúťaži

Prešovské Ginko dvojlaločné, ktoré je finalistom ankety Strom roka, môžete podporiť aj na Instagrame. Stačí sa s ním odfotiť a využiť pritom kreativitu a fantáziu. Na najoriginálnejšiu fotku čaká aj špeciálna cena.

Vaše kreatívne fotografie nezabudnite doplniť hashtagom #anketastromroka2018 a označiť aj mesto Prešov a Nadáciu Ekopolis (@nadaciaekopolis).

Ginko dvojlaločné je strom, ktorý rastie v Záhrade umenia v Prešove. Patrí medzi unikáty, prežil akoby len zázrakom. Svoje prvé roky rástol v krásnej meštianskej záhrade, no v období socializmu sa v tomto areáli rozhodli postaviť kúpalisko. Výrubu sa strom našťastie akoby zázrakom vyhol – nedokázali ho vytrhnúť s jeho silnými koreňmi. Hoci ho málokto pozná, dodnes tvorí majestátnu dominantu v Záhrade umenia.

Vek prešovského ginka sa odhaduje na približne 120 rokov, obvod jeho kmeňa je 270 centimetrov a vysoký je 25 metrov.
V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2018 a postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety Európsky strom roka. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK