Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Pavol Peter Gojdič – ďalší patrón mesta Prešov

Pri príležitosti viacerých významných výročí gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku sa uskutočnilo niekoľko podujatí, ktoré upriamili pozornosť na významné medzníky, osobnosti a prínos tejto cirkvi na Slovensku.

Arcibiskup – metropolita Ján Babjak presne pred mesiacom 21. júla 2018 na archijerejskej liturgii v Chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove, vyhlásil biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča za patróna mesta Prešov. Výrazná osobnosť P. P. Gojdiča sa prejavovala predovšetkým v jeho skutkoch dobroty, viery a lásky. Jeho oddanosť Bohu sa odzrkadlila aj v biskupskom hesle: Boh je láska, milujme ho.

Biskupská služba Pavla Petra Gojdiča bola preniknutá otcovským postojom voči kňazom a jeho aktivity poznačené láskou k blížnemu boli ďalekosiahle. Za jeho služby bolo posvätených 90 nových chrámov. V Prešove založil eparchiálny sirotinec pre opustené dievčatá na Sládkovičovej ulici, podporil kúpu Ruského domu na Hlavnej ulici, založil eparchiálne rusínske gymnázium, založil obchodnú inštitúciu Petra, ktorá ponúkala nielen bohoslužobné predmety, ale venovala sa aj vydavateľskej činnosti

Jeho láska prekračovala všetky národnostné, politické i rasové hranice. V roku 1946 sa listom do Vatikánu postavil proti deportácii Židov. Od roku 1949 bola komunistami proti osobe P. P. Gojdiča spustená nová kampaň – ako nepriateľa ľudu a agenta Vatikánu.
Oficiálna likvidácia gréckokatolíckej cirkvi začala 28. apríla 1950 práve v Prešove. P. P. Gojdič bol uväznený a tvrdo mučený. Nedal sa však zlomiť osobnostne, ani ako biskup. Zomiera 17.júla 1960 v Leopoldove, pochovaný v hrobe bez mena, len pod číslom, ktoré mu bolo vo väzení pridelené: 681.

P. P. Gojdič bol 27. 9. 1990 súdne rehabilitovaný, v roku 2007 mu Komisia pre rozpoznávanie spravodlivých pri pamätníku Jad va-Šem udelila čestný titul Spravodlivý medzi národmi.
4. novembra 2001 bol Pavol Peter Gojdič pápežom Jánom Pavlom II. na Námestí sv. Petra vo Vatikáne vyhlásený za blahoslaveného.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK