PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17414/vyvrcholenie_leta_vpivovare_saris-pravu_folklornu_veselicu_si_pocas_dod_uzivali_tisicky_ludi.html

Vyvrcholenie leta v Pivovare Šariš: Pravú folklórnu veselicu si počas DOD užívali tisícky ľudí

Šariš dáva tú pravú iskru slovenskému folklóru. Pivovar včera po roku opäť otvoril svoje brány a privítal fanúšikov zábavy a dobrého piva vo folklórnom štýle.

Deň otvorených dverí (DOD) znova pritiahol do areálu pod Šarišským hradom tisíce ľudí. Lákadlami boli prehliadka pivovaru, skvelí interpreti, rodinná atmosféra a samozrejme správne orosené čapované pivo. Premiéru na akcii malo aj vyhlásenie výsledkov grantového programu Šariš ľuďom, v rámci ktorého sa priamo na pódiu rozdalo 16-tisíc eur.

Slovenské hudobné legendy, výnimočné prehliadky jedného z najmodernejších pivovarov v strednej Európe, množstvo súťaží na folklórnu nôtu či obľúbená škola čapovania piva – to všetko sa dalo stihnúť v sobotu 1. septembra na Dni otvorených dverí v sídle Pivovaru Šariš vo Veľkom Šariši. „My na Šariši máme srdce otvorené 365 dní v roku, ale otvorené dvere v našom pivovare, to je vzácnosť. Som veľmi rád, že Deň otvorených dverí láka čoraz viac ľudí, a to nielen z tohto regiónu, “ neskrýval radosť manažér závodu Šariš Ján Čerkala, ktorý je so Šarišom spojený už viac ako 35 rokov a je jeho telom i dušou.

Každý rok sa prídu do Pivovaru Šariš zabaviť tisíce ľudí a inak tomu nebolo ani tento rok. Takmer 20-tisíc návštevníkov zabávala na dvoch pódiách zohratá moderátorská dvojica - Milan Junior Zimnýkoval a Marián Čekovský. Predviedol sa aj vždy dobre naladený Juraj Šoko Tabaček a nechýbala ani hudobná nálož v podobe IMT Smile, Lukáša Adamca, Kataríny Knechtovej, Heleniných očí, Mafie Corner, Petra Nagya či Šarišana, Šarišancov a mnohých iných.

Mimoriadnym lákadlom bola tiež škola čapovania, kde sa návštevníci učili ako správne zlatý mok načapovať. Tajomstvo pre nich odhaľovali tí najpovolanejší - finalisti tohtoročnej súťaže Šariš Majster výčapu, ktorí ovládajú umenie dokonale načapovaného piva s penou hustou ako smotana.

Na DOD vo Veľkom Šariši, ktorý bol vyvrcholením série piatich letných podujatí My sme východ, sa značka Šariš opäť prihlásila k odkazu našich predkov. Šariš ako hrdý partner slovenského folklóru, totiž tento rok stavil na návrat k tradíciám, s ktorými sa zviazal nielen limitovanou edíciou plechoviek s folklórnymi motívmi, ale aj partnerstvom v súťaži Zem spieva či s festivalom Východná. Inak tomu nebolo ani počas DOD, ktorý sa niesol v znamení pravej slovenskej zábavy a aj návštevníci v areáli pivovaru potvrdili, že milujú folklór a že sa vedia poriadne baviť.

Projekty, ktoré rozvíjajú regióny

Tento deň však nebol len o zábave. Pivovar Šariš prostredníctvom svojho grantového programu Šariš ľuďom podporil tento rok sumou 16-tisíc eur sedmičku projektov, ktoré si výherné šeky prebrali z rúk Jana Čerkalu. Projekty sú zamerané na rozvoj turizmu, obnovu pamiatok a ďalších významných symbolov. Obyvatelia regiónu aj návštevníci sa tak môžu tešiť na novú studničku v Čergovskom pohorí, obnoví sa freska vo Finticiach a bašta na hrade Šariš, revitalizuje sa prístrešok na Soľnohrade, postaví sa nový cyklochodník v Kolonickom sedle, opäť ožije plastika leva v Giraltovciach a Prešovčanom skrášlia ulice street-art umelci.
V rámci grantového programu bolo po prvýkrát spustené verejné hlasovanie o špeciálnu prémiu tisíc eur. Za projekty mohli ľudia hlasovať na stránke www.sarisludom.sk a na podujatiach My sme východ. Víťaz bol slávnostne vyhlásený práve počas DOD v pivovare Šariš a finančnú prémiu získal projekt Historické klenoty mesta Prešov, vďaka ktorému vznikne grafitti galéria v centre mesta.

 
3.9.2018 | Autor: Stanislava Šantová | Kultúra a voľný čas | čítané: 2993 krát