Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Strieborný úspech mladých elektrotechnikov zo SPŠE Prešov

V dňoch 14. – 22. 8. 2018 sa v čínskom meste Chongqing uskutočnil 33. ročník medzinárodnej vedecko-technickej súťaže inovácií CASTIC, najprestížnejšej medzinárodnej súťaže pre mladých vedátorov a inžinierov v Číne.

Slovensko reprezentovali Sebastian Ivan a Jakub Fecko zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove. Ich projekt získal v náročnej konkurencii 2. miesto.

Študenti prezentovali projekt Spínanie odpojovačom v elektrickej stanici, ktorý bol jedným z víťazných projektov národného Festivalu vedy a techniky AMAVET 2017, organizovaného Asociáciou pre mládež, vedu a techniku. Cieľom súťažného projektu bolo vyrobiť model, ktorý by v praxi zvýšil bezpečnosť pri práci s vysokonapäťovým odpájačom.

Ako povedal Sebastian Ivan: „Nápad mi skrsol v hlave ešte v 2. ročníku počas video prezentácie Ing. Harangoza na Dni otvorených dverí na našej škole. S mojím spolužiakom Jakubom Juraškom sme vtedy začali uvažovať nad tým, ako by bolo možné predísť vysokonapäťovým výbojom, ktoré nastávajú pri nesprávnom spôsobe odpájania, a môžu tak spôsobiť materiálne škody a vážne ohroziť život a zdravie obsluhujúcich pracovníkov.“

V 3. a vo 4. ročníku štúdia na SPŠE Prešov bol Sebastianovym partnerom pri praktickej realizácii projektu Jakub Fecko. Spoločne pracovali na postupnom vylepšovaní modelu, pričom rady a skúsenosti získavali konzultáciami s učiteľmi školy, ale aj od odborníkov z praxe. „Cenné rady sme dostali od nášho učiteľa praxe Jána Halušku a Ing Petra Sekeru z VSD, a. s. Aj vďaka tomu sa nám podarilo náš pôvodný model, obsahujúci len základné komponenty, kvalitatívne posunúť na svetovú úroveň. Pôvodné ističe sme nahradili automatizovaným ovládaním prostredníctvom technológie bluetooth a bezpečnosť pri obsluhe modelu sme zvýšili pridaním sekundárneho blokovacieho systému. Model sme doplnili o dotykový displej s vlastným ovládacím programom, " uviedol Jakub Fecko.

Práve vytvorenie sekundárneho blokovania bolo hlavným cieľom snaženia študentov. Navrhli ho tak, aby ho bolo možné pridať ku odpojovaču a ten, aby bol chránený aj v prípade výpadku primárneho blokovacieho systému. Sekundárny blokovací systém, testovaný na súťažnom modeli odpojovača, bol navrhnutý tak, aby spĺňal parametre efektivity a bezpečnosti. Veľkou prednosťou modelu je skutočnosť, že jeho konštrukcia je vyrobená z priehľadného polykarbonátu a je tak vhodný na prezentáciu uvedenej problematiky, napr. počas vyučovania.

Podujatie sa konalo pod záštitou Čínskej asociácie pre vedu a technológie a viacerých ministerstiev. Tento rok sa na ňom zúčastnilo 88 medzinárodných projektov zo 45 krajín.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK