Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Plzeňský Prazdroj Slovensko investuje do výroby: Kapacita plechovkovej linky v Šariši sa zvýši o tretinu

Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí. A aby sa darilo ešte viac, Plzeňský Prazdroj Slovensko pripravuje ďalšiu veľkú investíciu do svojej výroby.

V Pivovare Šariš bude už o pár mesiacov naplno v prevádzke nová plechovková linka, inovuje sa linka pre stáčanie fliaš a investuje sa aj do novej filtračnej linky. Celkové investície sú odhadované na viac ako 4 milióny eur.

Pivovar Šariš, ktorý je jedným z najmodernejších v strednej Európe, čaká ďalšia významná investícia v celkovej výške 4,4 milióna eur. Plánovaná je realizácia novej plechovkovej a filtračnej linky ako i obnova linky pre stáčanie fliaš.

Najvýraznejšou z plánovaných zmien je modernizácia plechovkovej linky, ktorá si vyžiada celkovú investíciu vo výške 2,1 milióna eur. Jej súčasná vyťaženosť je na úrovni 90 % a neustále rastie. Pre rok 2019 je odhadovaný plán jej kapacity zhruba 95 %. Vďaka investícii sa zvýši jej kapacita o tretinu, čo znamená navýšenie produkcie na 22-tisíc hl mesačne.

Spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko touto investíciou reflektuje na rast licenčnej výroby v Pivovare Šariš. Okrem domácich značiek Šariš, Topvar a Smädný Mních sa totiž v pivovare na východe varia aj ochutené varianty Birellu, po ktorých siaha stále viac zákazníkov.

Na novej plechovkovej linke sa budú plniť obaly všetkých spomínaných značiek s objemom 400 ml, 500ml a 550 ml, určené pre slovenský a maďarský trh. „Ako kľúčový hráč na pivnom trhu chceme na tento dopyt adekvátne reagovať, aby sa naše pivo dostalo ku všetkým, ktorí si ním chcú osviežiť deň, “ vysvetľuje Grant Liversage, generálny riaditeľ Plzeňského Prazdroja nárast licenčnej výroby v pivovare.

Začiatok prípravných prác je plánovaný už na jeseň tohto roka, inštalácia novej linky prebehne v januári 2019, pričom v plnej prevádzke bude od konca februára. Modernizácia a zvýšenie efektivity zároveň znamenajú aj stabilizáciu aktuálnej zamestnanosti. „Vďaka investícii do novej plechovkovej linky zvýšime efektivitu našej výroby a to pri udržaní všetkých pracovných miest, “ vraví Ján Čerkala, manažér závodu, Pivovar Šariš.

Pivný trh sa mení

Pivný trh prešiel v poslednom období významnými zmenami. Preferencie zákazníkov sa významne posúvajú – ochutené nealkoholické pivo sa stalo najdynamickejšie rastúcou kategóriou uplynulého roka, kedy zaznamenalo zhruba 20%-ný nárast.

Spoločnosť inštaláciou novej plechovkovej linky zároveň reaguje na všeobecný trend zvyšujúcej sa obľúbenosti plechoviek. „Pivo v plechovke sa stalo ideálnym spôsobom ako si vychutnať svoju obľúbenú značku kdekoľvek a kedykoľvek. Na základe našich predpokladov by sme už v roku 2019 neboli schopní pokrývať dopyt po tomto type obalov, preto je investícia do novej plechovkovej linky nevyhnutnosťou, “ hodnotí Liversage.

Aktuálne ide o  najväčšiu investíciu v pivovare, rozhodne však nie o jedinú výraznú. „Finančný vklad do výmeny strojov na linke pre stáčanie fliaš si vyžaduje 600-tisíc eur. Rovnako investujeme aj do novej filtračnej linky za 1,7 milióna eur, “ uzatvára výpočet generálny riaditeľ.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK