Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Vďaka novej mobilnej hre odkrývajú tajomstvá Stropkova a Rzeszowa

Poľsko-slovenské pohraničie môžu miestni i návštevníci spoznávať už aj vďaka novej mobilnej hre Po stopách histórie.

Ide o ďalší z výstupov spoločného projektu Rzeszow a Stropkov – spolupráca v oblasti kultúry pohraničia. „V rámci jednotlivých aktivít sme sa zamerali aj na tvorbu moderných nástrojov propagujúcich hlavný výstup projektu – cykloturistický a náučný chodník. Pred časom sme uviedli do života mobilnú aplikáciu Rzeszow a Stropkov – kedysi a dnes, druhým nástrojom je hra Po stopách histórie. Spoločným znakom oboch produktov je inovatívnou formou prezentovať historické bohatstvo regiónu, “ priblížil primátor Stropkova Ondrej Brendza. Cieľom hry je navštíviť čo najviac historických objektov na 135-kilometrovej trase. Na slovenskej strane sú to drevené kostolíky, vojnové cintoríny a verejné budovy, v Poľsku sa na trase hry nachádzajú školy, kasárne, železničné budovy či miesta bojov z I. svetovej vojny. Ku každému z objektov sa viaže nejaká záhada, ktorú má užívateľ vyriešiť, resp. správne odpovedať na otázku. Nevyhnutnosťou je dané miesto navštíviť, keďže jednotlivé otázky sú vďaka GPS lokalizácii užívateľa viditeľné až po priblížení sa k objektu na minimálne 50 metrov. „Správne odpovede sú zaznamenávané a za každú získava užívateľ bonusy v podobe selfiefotorámčekov, odkrývania záhad a takisto stúpa v rebríčku hráčov i vojenskej hierarchii – čím viac správnych odpovedí, tým vyššia vojenská hodnosť člena rakúsko-uhorskej armády, “ dodal primátor. Hra totiž úzko súvisí s vojenskou históriou pohraničia, keďže na trase sa nachádzajú viaceré vojenské objekty i pamiatky z čias I. svetovej vojny. Aj preto sa vývojári rozhodli pre tento spôsob hierarchického rozdelenia najúspešnejších hráčov. Oficiálne predstavenie hry sa uskutočnilo v závere augusta v Rzeszowe. Hra je dostupná v oficiálnych obchodoch s aplikáciami pre platformy Android a iOS.

Projekt Rzeszow a Stropkov – spolupráca v oblasti kultúry pohraničia, v objeme viac ako 235 tis. eur, bol podporený z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Zameriava sa na oblasť rozvoja a propagácie prírodného a kultúrneho dedičstva pohraničia s dôrazom na spoločnú históriu oboch miest v Rakúsko - Uhorsku. Doteraz sprístupnili verejnosti 45-kilometrový značený cyklochodník na slovenskej strane a 99-kilometrový náučný chodník v Poľsku lemovaný pamiatkami z čias Rakúsko – Uhorska. Pri Stropkove bola vďaka projektu vybudovaná vyhliadková veža a tri turistické altánky.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK