PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17426/divadlo_alexandra_duchnovica_ziskalo_dve_nominacie_na_dosky_2018.html

Divadlo Alexandra Duchnoviča získalo dve nominácie na Dosky 2018

Prešov, 6. septembra – Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove získalo dve nominácie na prestížne ocenenie sezóny Dosky 2018, ktoré vyhlasuje Asociácia súčasného divadla. Riaditeľ DAD Marián Marko v reakcii na tento fakt konštatoval, že „milo potešil umelecký súbor a je dôvodom na oslavu“. Nominácie oznámili organizátori oceňovania v stredu 5. septembra a určilo ich vyše 42 kritikov, teoretikov a publicistov.

V desiatich oceňovaných kategóriách je dovedna 30 nominácií. DAD ich má v kategórii Mimoriadny počin v oblasti činohry pre Svetozára Sprušanského za úpravu textu a réžiu inscenácie podľa Antona Pavloviča Čechova Izba č. 6 a v kategórii Najlepší kostým sa o cenu uchádza Lenka Rozsnyóová za kostýmy v inscenácii hry Alfreda Jarryho Kráľ Ubu. Slávnostné vyhlásenie víťazov a udeľovanie cien bude v priamom prenose na druhom programe Slovenskej televízie v nedeľu 7. októbra.

Obe nominácie na udelenie ceny Dosky nie sú prvými pre DAD, ktoré ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá inscenácie v rusínskom jazyku. „Svedčí to o snahe umeleckého súboru oddať sa čo najviac na javisku a potešiť obecenstvo a pri nomináciách na Dosky potom je nutné povedať, že naše inscenácie vedia svojím spôsobom potešiť aj odborných kritikov, “ podčiarkol riaditeľ DAD.

Od roku 1996, od kedy sa ceny udeľujú, malo DAD (jeho zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj) viacero nominácií, naposledy v roku 2016 Vasil Rusiňák za postavu Veničky v inscenácii Moskva – Petušky (biblia alkoholika) v kategórii Najlepší mužský herecký výkon. „Unikátny“ bol rok 2006, vtedy inscenácia Ujo Váňa v réžii hosťujúceho S. Sprušanského ich nazbierala v piatich z dovedna ôsmich kategórií – najlepšia inscenácia, najlepšia réžia, najlepší ženský herecký výkon (Vladimíra Brehová), najlepší mužský herecký výkon (Eugen Libezňuk) a najlepšia scénografia (Alexandra Grusková). Ani jednu sa však nepodarilo premeniť na laureáta. Toto predstavenie má špecifické postavenie v histórii DAD, pretože sa na ňom ako na svojom poslednom podieľal pedagóg, dramaturg, prekladateľ a najvýznamnejší predstaviteľ Rusínov po roku 1989 Vasiľ Turok Heteš (1940 – 2005). Bol to on, ktorý so skupinou „spriaznených duší“ naštartoval DAD k novej a vyššej divadelnej kvalite.

Cenu v podobe dosky s postriebreným štítkom má DAD zatiaľ jednu a to v kategórii Najlepšia scénická hudba. Získal ju v roku 2003 Michal Kořán za hudbu k inscenácii hry Miloša Karáska Perón. Ocenenie dostal v kategórii Najlepší mužský herecký výkon za sezónu 2009 aj E. Libezňuk, ale bol hosťujúcim aktérom v Divadle Andreja Bagara v Nitre (za postavu Lopachina v inscenácii hry A. P. Čechova Višňový sad).
V sezóne 2007 mal nomináciu E. Libezňuk za postavu Chlestakova v inscenácii hry Nikolaja Vasilieviča Gogoľa Revízor, ako aj v roku 2003 za postavu Anjela v inscenácii hry M. Karáska Perón a ešte i v roku 2001 za postavu Oblomova v inscenácii Oblomov. V roku 2002 medzi nominovanými v kategórii Najlepšia réžia bol Rastislav Ballek za inscenáciu hry Karola Horáka La Musica.

 
7.9.2018 | Autor: Jozef Jurčišin | Mesto Prešov | čítané: 910 krát