Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Na východe je stále viac mladých ľudí, ktorí prekonávajú svoje hranice. Ocení ich britský veľvyslanec

Diana Kollárová, maturantka z Prešova, sa dobrovoľne venovala detským onkologickým pacientom v Košiciach. Sama z vlastnej skúsenosti vedela, aké prínosné je pre deti rozptýlenie, a tak s malými bojovníkmi vymýšľali množstvo kreatívnych hier.

Tomáš Macko, študent z Humenného, obsadil piate miesto na celoslovenskej súťaži prvej pomoci, a okrem iného prepadol láske k behu. Matúš Mura, študent z Košíc, sa za tri mesiace naučil hrať na klavíri, a pochopil, že dobrovoľníčiť sa nemusí iba v Afrike.

To sú len tri príklady študentov, ktorí prekonali svoje limity a dosiahli svoje ciele. Patria medzi viac ako 100 mladých ľudí, ktorí si v piatok, 14.septembra, 2018 preberú svoje medzinárodné ocenenie.

Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) budú mladým ľuďom odovzdávať veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku, Andrew Garth, predseda Správnej rady Karpatskej nadácie, ktorá je hlavným partnerom programu DofE na východnom Slovensku, Rastislav Puchala, či absolventka DofE najťažšej, zlatej, úrovne Mária Takáčová, ktorá momentálne pôsobí v spoločnosti Google Slovensko.

DofE rozvíja charakterové vlastnosti tisícok mladých ľudí
Program Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE) sa realizuje v 140 krajinách sveta a ročne ho absolvuje viac ako milión mladých ľudí, vďaka čomu DofE uznávajú špičkové svetové univerzity a takisto najväčší svetoví zamestnávatelia pri prijímacích pohovoroch. Hlavným dôvodom je, že tieto inštitúcie hľadajú v mladých ľuďoch predovšetkým rozvinuté charakterové vlastnosti ako napr. samostatnosť, vytrvalosť, cieľavedomosť a schopnosť prevziať za seba zodpovednosť, ktoré DofE priamo rozvíja.
Na Slovensku bolo v minulom školskom roku 2017/ 2018 do DofE zapojených vyše 2200 účastníkov. Momentálne sa DofE realizuje na vyše 160 organizáciách a školách po celom Slovensku. Raketový nárast a úspech programu DofE prišiel na Slovensko minulý rok oceniť aj syn zakladateľa programu, Princ Edward.

Východ sa vyrovnáva Bratislave
Na východnom Slovensku je do programu momentálne zapojených 33 organizácií a škôl. Tento rok v Národnej kancelárii DofE zaznamenali najväčší záujem o program DofE práve na východnom Slovensku. Do programu sa prihlásilo 15 nových škôl, ktoré ho tak v septembri po prvýkrát ponúknu svojim žiakom.

“Program DofE sa rozbehol na východnom Slovensku o rok neskôr, ako v Bratislave. Napriek tomu počet škôl a organizácií, ktoré DofE na východnom Slovensku dnes ponúkajú, sa začína vyrovnávať hlavnému mestu. Som preto nesmierne hrdý a vďačný všetkým učiteľom, riaditeľom či pracovníkom s mládežou, ktorí mladých podporujú v napĺňaní si svojich cieľov a snov, ” približuje Ján Smolka, manažér programu pre východné Slovensko.

Študenti z rôznych škôl, veľkých či malých miest, na sebe makali bez rozdielu
Na slávnostnej ceremónií v Prešove si svoje ocenenie preberú absolventi programu DofE zo 17 škôl a organizácií z východného Slovenska. “Teší ma fakt, že o program je veľký záujem naprieč všetkými typmi škôl, keďže práve tým je DofE výnimočné - mladým ponúka príležitosť rozvíjať svoj talent, osobnú a spoločenskú zodpovednosť a napĺňať si svoje ciele a sny bez rozdielu, ” dodáva Marián Zachar, riaditeľ Národnej kancelárie DofE.

Medzi ocenenými školami sú napríklad: Spojená škola Ľ. Podjavorinskej, Prešov, Spojená škola sv. Košických mučeníkov, Košice, Gymnázium Konštantínova, Prešov, Gymnázium sv. Františka Assiského, Levoča, Stredná zdravotnícka škola, Humenné.

INŠPIRATÍVNE PRÍBEHY ABSOLVENTOV

DIANA KOLLÁROVÁ, maturantka z Gymnázia bl. Pavla Petra Gojdiča, Prešov, dostala vďaka DofE príležitosť dobrovoľne sa venovať detským onkologickým pacientom. Bývalá onkologická pacientka dobre vedela, aké prínosné je pre deti rozptýlenie, a tak každý týždeň vlakom dochádzala 30 km do Košíc, aby sa s malými bojovníkmi hrali rôzne hry, skúšali divadielka, spievali, kreslili či skladali puzzle. “Som šťastná, že som mojim novým kamarátom mohla prinášať úsmev na tvár a na chvíľu ich odpútať od toho, čo prežívali. Ja sama si pamätám, ako mi takéto momenty v liečbe veľmi pomáhali, ” približuje Diana. Okrem toho pre deti organizovala triednu zbierku, za ktorú im následne kúpila darčeky.  
DofE jej tiež pomohlo objaviť lásku k písaniu a tancu. Najväčšou výzvou bola pre ňu dobrodružná expedícia, ktorá je povinnou súčasťou programu. “DofE mi opäť potvrdilo, že skutočne nič nie je nemožné, ” spomína na dva výstupy, počas ktorých napriek zdravotným komplikáciám zdolala so svojimi spolužiakmi vyše 50 km. “Vďaka tejto skúsenosti som si uvedomila, aká podstatná je tímová spolupráca, ale hlavne to, že nie som z cukru, a keď som zvládla toto, zvládnem v mojom živote už čokoľvek, ” uzatvára.

TOMÁŠ MACKO, študent zo Strednej zdravotníckej školy, Humenné, sa v rámci rozvoja talentu venoval príprave a zdokonaľovaniu svojich poznatkov z podávania prvej pomoci. So svojimi spolužiakmi obsadil piate miesto v celoslovenskej súťaži. “V našom trojčlennom tíme sme boli všetci Dofáci. Som presvedčení, že aj to prispelo k tomu, že naša škola získala v tejto súťaži najlepšie miesto za posledné roky, ” približuje. Tomáš vďaka DofE tiež začal aktívne behávať, po prvý krát sa zúčastnil behu Devín-Bratislava a dobrovoľne pomáhal s úpravou areálu školy, lebo ako sám vraví, “záleží mi na škole, do ktorej chodím. Prečo by som ju teda neskrášlil?”

MATÚŠ MURA, študent zo Spojenej školy sv. Košických mučeníkov, Košice, objavil svoju nepoznanú záľubu a skrytý talent v hraní na klavír. “Od malička som túžil naučiť sa hrať na tento nástroj. Až DofE ma však prinútilo zaprieť sa a tento sen si splniť, ” približuje. V rámci programu tiež po prvýkrát dobrovoľníčil - rozdával jedlo bezdomovcom. “Vždy keď sa rozprávalo o dobrovoľníctve, predstavoval som si to ako pomoc v Afrike, niečo pre mňa na míle vzdialené. Teraz však už viem, že pomáhať sa dá aj tu a teraz, ” uzatvára.

Čo je Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE)
DofE je medzinárodný vzdelávací program, ktorý pred vyše šesťdesiatimi rokmi založil princ Philip, manžel britskej kráľovnej a dodnes je jeho patrónom. Ročne ho realizuje 1,3 milióna mladých ľudí vo veku od 14 do 24 rokov v 140tich krajinách sveta. Na Slovensku bolo v minulom školskom roku 2017/ 2018 do DofE zapojených vyše 2200 účastníkov. Momentálne sa DofE realizuje na vyše 160 organizáciách a školách po celom Slovensku. Raketový nárast a úspech programu DofE prišiel na Slovensko minulý rok oceniť aj syn zakladateľa programu, Princ Edward.
Mladý človek, ktorý chce cenu získať, musí na sebe vytrvalo pracovať a prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník aspoň 6 mesiacov a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu.
Absolventi sa napríklad naučili mandarínsku čínštinu, prešli kurzom umelej inteligencie či pomáhali v detskom domove v Malackách.

Dve hlavné podmienky absolvovania sú:
1. zapojiť sa aspoň hodinu týždenne do zvolených aktivít vo všetkých 4 oblastiach programu a
2. splniť si individuálne ciele pre každú oblasť programu.

V DofE účastníci nesúperia jeden proti druhému, ale každý musí prekonať sám seba a dosiahnuť svoje vlastné ciele.
Mladí ľudia sa do programu zapájajú dobrovoľne, prostredníctvom licencovaných Miestnych centier DofE na Slovensku. Tieto centrá je možné najčastejšie nájsť na stredných školách, v neziskových organizáciách, centrách voľného času a iných organizáciách. Tu účastníci programu získajú mentora, ktorý im pomôže v nastavení cieľa a poskytne im potrebnú podporu.
Program je možné realizovať na troch úrovniach (bronzová, strieborná a zlatá). Jednotlivé úrovne sa líšia v dĺžke a náročnosti - od 6 do 18 mesiacov.
Podľa prieskumu medzi slovenskými absolventmi je prínosom naučenie sa vytrvalosti, cítia sa tiež byť viac sebaistí a pozitívnejšie hľadia na svoju budúcnosť. Až 94 percent zapojených sa vďaka DofE začalo angažovať v dobrovoľníckych aktivitách, 74 percent z nich tento program motivoval k rozvoju talentu a viac ako polovica potvrdila, že športovala viac ako predtým.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK