Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

120 rokov od atentátu na rakúsku cisárovnú

Od smrti cisárovnej Sissi dnes uplynulo presne 120 rokov. Tri roky pred smrťou navštívila aj Prešov. Jej busta je vystavená v Južnom parku v centre mesta.

Rakúska cisárovná Sissi zomrela 10. septembra 1898. Podľa historických záznamov navštívila Prešov 3 roky pred smrťou, a to v roku 1895 cestou späť z liečebného pobytu v Bardejovských Kúpeľoch.
Sochu vytvoril v roku 1901 významný slovenský sochár Alojz Štróbl, ktorý pôsobil na univerzitách v Prahe a v Budapešti. V minulosti krášlila priestor pri Lesíku delostrelcov, v súčasnosti ju môžu Prešovčania a návštevníci mesta nájsť v Južnom parku v centre mesta.
Alžbeta Bavorská sa na cisárskom dvore ocitla akoby náhodou, keď sa pred zásnubami s jej staršou sestrou Helenou do nej zaľúbil rakúsky cisár František Jozef. Na cisárskom dvore presadzovala maďarské záujmy. Neváhala sa stýkať ani s bývalými revolucionármi z rokov 1848 – 1849, vďaka čomu je dodnes v Maďarsku uctievaná ako „národná“ kráľovná.

V 60. rokoch 19. storočia Alžbetu považovali za najkrajšiu panovníčku na svete.

V júli 1898 podnikla cestu do Švajčiarska, počas ktorej ju v Ženeve prepadol taliansky anarchista Luigi Lucheni. Spáchal na ňu atentát, bodol ju trojhranným pilníkom a Alžbeta tomuto zraneniu podľahla.

Osobnosť "Sissi" najviac preslávil a spopularizoval rakúsky rovnomenný film Ernsta Marischku z roku 1955 s herečkou Romy Schneiderovou v hlavnej úlohe.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK