Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Prešovská univerzita bližšie k stredoškolákom

Po úspešnej spolupráci so štátnymi gymnáziami v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského a Košického samosprávneho kraja, sa Prešovská univerzita (PU) v Prešove rozhodla prehĺbiť vzťahy aj so súkromnými a cirkevnými gymnáziami. Zámerom je, okrem posilnenia spolupráce vo vzdelávacej oblasti, taktiež zmiernenie odchodu mladých ľudí do zahraničia.

Za prítomnosti vedenia univerzity, dekanov a dekaniek jednotlivých fakúlt PU došlo v priebehu tohto týždňa k podpisu Memoranda o spolupráci s takmer dvomi desiatkami riaditeľov a riaditeliek súkromných a cirkevných gymnázií. „Toto memorandum bude vtedy hodnotné, ak neostane len na papieri, ale bude sa aj reálne napĺňať. O čo sa intenzívne snažíme. Vychádzajúc z existujúcej spolupráce so štátnymi gymnáziami môžem povedať, že to má zmysel, “ uviedol na stretnutí rektor PU Peter Kónya. Zároveň upriamil pozornosť na to, že sme v súčasnosti svedkami odchodu veľkého množstva mladých ľudí do zahraničia, pričom  mnohí z nich sa tam aj natrvalo usadia.

„Práve táto inteligencia, lekári, učitelia, inžinieri a ďalší odborníci s vysokoškolským vzdelaním, nám budú chýbať. Tento jav môže mať pre spoločnosť fatálne následky, “ apeloval rektor, podľa ktorého je viac ako inokedy potrebná spolupráca medzi strednými školami a univerzitami, ako aj zvyšovanie povedomia u mladých ľudí o tom, že kvalitné vzdelanie môžu získať aj na domovských školách a univerzitách. „Je dôležité aby sa mladí ľudia ešte počas štúdia na strednej škole dostali do kontaktu s univerzitou, vysokoškolskou výučbou, s kvalitnými laboratóriami, výskumnou infraštruktúrou, modernými športoviskami, samozrejme aj so študentským životom, a presvedčili sa, že naše univerzity majú čo ponúknuť, “ doplnil rektor Kónya.

Prienik činností chcú gymnázia a univerzita hľadať vo vzdelávacej oblasti. Súčasťou spolupráce je aj spoločná realizácia a organizovanie podujatí, prednášok, kurzov, letných škôl, exkurzií a praxí pre stredoškolských a vysokoškolských študentov. Ich cieľom má byť  participácia študentov na inovatívnych aktivitách smerujúcich k rozvoju oboch strán.

V prínos tejto spolupráce verí aj Jozef Muránsky, riaditeľ Súkromné gymnázium DSA Sabinov, ktorý je rád, že aj ich gymnázium môže byť partnerskou školou PU. Podľa jeho slov nie je vždy pravidlom, že štátne inštitúcie nadväzujú spoluprácu s neštátnym sektorom.

Univerzita a gymnázia sa pri podpise memoranda taktiež dohodli, že sa budú vzájomne informovať o aktuálnych otázkach vzdelávacieho systému a koordinovať formy a spôsoby prezentácie možností štúdia, či už na jednotlivých gymnáziách alebo na Prešovskej univerzite.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK