Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

V Krajskom múzeu v Prešove môžete prežiť osudové roky 1918 a 1968 na vlastnej koži

Poprava 41 vojakov a dvoch civilistov. Takto neslávne prežívali koniec 1. svetovej vojny obyvatelia Prešova.

Výstava „V osudových rokoch 1918 & 1968“ v Rákociho paláci ponúka kritický pohľad na udalosti spred sto rokov a na dramatické chvíle z augusta 1968. Návštevníci múzea uvidia nielen unikátne dobové dokumenty a fotografie, ale aj premiéru krátkeho filmu o vstupe okupačných vojsk do Prešova.

Vznik Československej republiky mal pre Prešov a jeho obyvateľov trpkú príchuť. Správy o konci vojny vyvolali medzi vojakmi tunajšej posádky obrovskú eufóriu, ktorá sa však skončila výtržnosťami a rabovaním obchodov.

„V prvý novembrový deň na sviatok Všetkých svätých bolo zatknutých 41 vojakov a dvaja civilisti, štatariálny súd ich okamžite odsúdil a následne boli verejne popravení pri múre kostola sv. Mikuláša uprostred mesta, “ hovorí historik a spoluautor výstavy JUDr. Mgr. Jozef Kušnír, zástupca riaditeľky Krajského múzea v Prešove.

Výstava je členená na dva samostatné celky, ako vyplýva aj z jej názvu. Tieto dva dramatické míľniky slovenskej histórie vykresľuje s akcentom na ich priebeh v prešovskom regióne.

„Použili sme mnohé autentické fotografie zo zbierky Krajského múzea, ale aj snímky prešovských amatérskych fotografov, “prezradil Mgr. Igor Lazorík, spoluautor výstavy a odborný pracovník Krajského múzea v Prešove.

Múzeu sa podarilo zdigitalizovať aj vzácny 8 mm film zo svojho fondu, ktorý doteraz nebol nikde prezentovaný.

„Návštevníci budú môcť vidieť dva krátke filmy, jeden z nich v premiére. Dokumentujú vstup okupačných vojsk priamo do Prešova a reakcie jeho obyvateľov na tento akt agresie, “ dodáva Lazorík.

Vernisáž výstavy sa uskutoční v stredu 26. 9. o 17. 00 h v Rákociho paláci v Prešove. Jej súčasťou bude aj dvojdňová vedecká konferencia, ktorej sa zúčastnia najvýznamnejší historici venujúci sa dejinám východného Slovenska v 20. storočí.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Poprava
Rakociho palác
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK