Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Slovenská knižná novinka #Budinka varuje pred viralitou na sociálnej sieti

2. októbra vychádza knižná novinka Budinka, ktorá prichádza s témou čoraz viac aktuálnou. Písať dnes o rizikách na internete znamená napísať niečo, čo si (dobrovoľne) neprečítajú mladí, ktorých sa to týka. Avšak bez ohľadu na to, kto je cieľovkou knižnej novinky #Budinka, chce upozorniť aj na iné.

Drsný príbeh čerstvo dospelého Adama hovorí o zvláštnom virtuálnom vzťahu s dievčaťom, ktoré nikdy poriadne nevidel a hravým spôsobom ho priláka do pasce. Pasca pritom nie je slovnou hračkou, ale reálnym väzením, z ktorého je jediná cesta von v trochu inej podobe. Živej však určite nie. Skrátka osud, s ktorým mladý človek nepočíta. Jeho podvedomie sa skôr spolieha na fakt, že niečo také sa „práve jemu skrátka nestane“. Svoje miesto má v príbehu aj viralita. Tá, ktorá sa týka sociálnych sietí. Základný prvok tvoriaci podstatnú časť celej knižky.

Viralita na sociálnych sieťach
Viralita je rozsah a dosah toho, kam sa dostáva konkrétny príspevok na Facebooku či Twitteri. Viralitu tvoria dva faktory každého príspevku na sociálnej sieti. Jej lákavý obsah, ktorý vyprovokuje reakciu a veľkosť tejto reakcie. Virálny príspevok sa následne rôznymi algoritmami šíri aj medzi ľuďmi, ktorí nemali záujem o tento príspevok, avšak ak už je niečo trendy a práve to „letí“, sociálne siete nám to podsunú, aby nás zdržali, zaujali a mali sme ich za ten správny zdroj užitočných vecí. S viralitou sa zahráva aj Tomáš Najt, autor trileru #Budinka. Prikladá jej úlohu šíriteľa informácií. Vďaka viralite sa konkrétny príspevok dostáva do celého Slovenska a prekračuje hranice štátu.

Vyvoláva reakcie ľudí. Pre pohodlnosť a jednoduchosť pomoci druhému stačí dnes kliknúť. Falošné zbierky sľubujú za lajk peniaze, či pomoc chorým, zraneným. Dokonca aj obetiam živlov a tak ľudia radi zdieľajú. Zdieľajú sa príspevky rôzneho druhu, osudy iných, snahy o pomoc, hoci z 1000 zdieľajúcich reálne chce mimo klik myšou pomôcť možno len jeden. V tomto príbehu sa však objaví udalosť, ktorá je aktuálna. Práve prebieha a nejde tak o niečo, čomu je už koniec. Práve tu sa autor pohráva so správaním ľudí a otázkou „Čo by sa stalo, ak by sa veľká vec práve diala a zaujímalo by vás, ako skončí, pretože to isté zaujíma aj všetkých okolo vás?“ Nechceli by ste sa na to prísť pozrieť na vlastné oči? Byť niečoho veľkého a medializovaného súčasťou?

Možno trochu absurdné, možno prehnané, ale pri sociálnych sieťach a hlavne pri Facebooku ťažko popierateľné

Pozadie knižky
Tomáš Najt, autor slovenského sci-fi Zastavený čas (máj 2018) súčasne s prvou knihou písal aj Budinku. Tú uvidíte často uvádzajú aj spolu s hashtagom, alebo s podtitulom Mrcha, kretén a vynálezca. Neobyčajný názov tvorí pomenovania troch postáv, ktoré má svoju logiku. Avšak tak, ako mnoho z knihy, aj pomenovanie týchto postáv má svoje vysvetlenie ukryté. Objaviť ho môžete jednoducho tak, že po knihe Budinka siahnete aj vy.

V predaji od 2. Októbra 2018 v každom dobrom kníhkupectve, pokojne aj tom vašom na vedľajšej ulici. Vydáva vydavateľstvo EKO-konzult. Súčasťou knihy sú aj ilustrácie, ktoré pripravil samotný autor knihy.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK