Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Jedinečná dvojVÝSTAVA k 100. výročiu Československa V Univerzitnej knižnici PU

Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) si pripomenula 100. výročie vzniku Československa jedinečnou dvojvýstavou: putovnou výstavou posterov – SYMBOLY ČESKOSLOVENSKEJ ŠTÁTNOSTI výstavou fotografií – PETER LIŠKA: AUGUST 1968 V PREŠOVE

SYMBOLY ČESKOSLOVENSKEJ ŠTÁTNOSTI
Putovná výstava na 13 posteroch v textovej i obrazovej podobe tematicky zachytáva problematiku vývoja českých štátnych symbolov a do 1. januára 1993 aj symboly slovenskej a česko-slovenskej štátnosti: výstava napr. obsahuje štátny znak, štátnu pečať, „národný“ strom – lipu, pojednáva tiež o vzniku českej i slovenskej zástavy, ako aj o tematike vzniku českej i slovenskej hymny z hudobno-teoretického hľadiska. Výstava je usporiadaná v spolupráci s autormi a organizátormi výstavy – s prof. Jiřím Bezděkom (Akadémia múzických umení v Prahe) a doc. Václavom Liškom (České vysoké učení technické v Prahe). Iniciátorom inštalácie výstavy na PU bola prof. Irena Medňanská z Katedry hudby Filozofickej fakulty PU.

PETER LIŠKA: AUGUST 1968 V PREŠOVE
Výstava 84 čiernobielych fotografií (formát A3 a A4) zachytáva dramatické okamihy z augusta 1968 v prešovských uliciach, ktoré na svojom fotoaparáte PENTI zachytil vtedy 22-ročný mladý muž – Prešovčan Peter Liška. Fotografie po 50-tich rokoch zdigitalizoval a vďaka doc. Ľudovítovi Petraškovi z Katedry germanistiky Filozofickej fakulty PU, ktorý výstavu sprostredkoval, ich môžu prvýkrát na ucelenej výstave obdivovať študenti a učitelia Prešovskej univerzity.

Spoločná vernisáž oboch výstav sa v Univerzitnej knižnici PU konala dňa 3. októbra 2018. Veľmi bohatý program vernisáže otvoril a moderoval riaditeľ knižnice Ing. Peter Haľko. V úvodnom slove pripomenul význam jubilea a tradíciu „osmičkových“ rokov v našich dejinách. Zároveň zdôraznil jedinečnosť výstav a ich význam pre knižnicu a jej čitateľov, najmä študentov Prešovskej univerzity.
Vernisáž mala aj mimoriadne bohatý hudobný program zložený zo skladieb českých a slovenských hudobných skladateľov, ktorý pripravila a uvádzala prof. Irena Medňanská. Skladby interpretovali Kristína Daňková (akordeón), Miriam Marcinčinová (spev) a Doc. Liubov Gunder (klavírna spolupráca) z Katedry hudby FF PU. Prof. Irena Medňanská uviedla výstavu SYMBOLY ČESKOSLOVENSKEJ ŠTÁTNOSTI a vo svojom príhovore predovšetkým pripomenula príbeh československej aj slovenskej hymny a jej hudobný aj symbolický význam pre Čechov aj Slovákov. Pripomenula, že príbeh hymny aj ďalšie symboly štátnosti sú podrobnejšie rozpracované v rovnomennej publikácii k výstave, ktorá sa už nachádza vo fonde UK PU.

Laudácio k 100. výročiu vzniku Československa predniesol prof. Peter Švorc z Inštitútu histórie FF PU. Vo svojom príhovore vyzdvihol význam Československa pre Slovákov, ktorí sa prvýkrát vo svojich dejinách stali štátotvorným národom s vymedzením hraníc svojho územia, kde všetci jeho obyvatelia získali volebné právo, mali možnosť budovať vlastné národné školstvo a vzdelávať sa vo vlastnom jazyku. Zdôraznil, že napriek rôznym snahám o dezinterpretáciu dejín sa vďaka Československu mohli Slováci dokonštituovať do moderného európskeho národa a pripraviť si tak cestu k samostatnej slovenskej štátnosti.
Výstavu fotografií AUGUST 1968 V PREŠOVE uviedol doc. Ľudovít Petraško, ktorý, ako priamy účastník augustových udalostí z roku 1968, apeloval na ostražitosť a pamäť národa, aby sa nezabudlo na to, ako sa udalosti v skutočnosti odohrali. Uviedol aj niekoľko autentických príbehov, pričom zaujali najmä príbehy obetí invázie, resp. ich ignorovanie zo strany vtedajších štátnych orgánov. Doc. Petraško zároveň prezentoval svoju najnovšiu publikáciu ZMARENÉ NÁDEJE: 21. august 1968 v Prešove, ktorú vydalo Vydavateľstvo Prešovskej univerzity a kde sa nachádza aj viacero fotografií Petra Lišku z výstavy v UK PU.
K najpôsobivejším častiam vernisáže patrilo vystúpenie autora fotografií Petra Lišku, ktorý vo svojom príhovore popísal augustové udalosti a okolnosti vzniku fotografií:

„Dňa 21. augusta 1968 prišli Rusi do Prešova. Ešte z vojenčiny som bol vycvičený, že nepriateľa treba čakať zo západu, ale že prišiel z východu, to mi na chvíľku riadne zamotalo hlavu. Tank na koľajniciach, ktorý zastavil vlak. Protestné zhromaždenia a generálny štrajk. Pálenie sovietskej vlajky pred divadlom. Obchody vypredané, iné zavreté. Spontánne pochody mestom. Študenti, železničiari. Deti-školáci sedia na ceste pred tankami pod veľkou československou zástavou. Na hlavnej križovatke plno národa, až sa kolóna okupantov zastavila. Vylepovanie narýchlo zhotovených plagátov. Rozbíjanie nápisu na budove ONV v azbuke. Odhaľovanie kolaborantov. Stanné právo. Mesto plné okupantov, tankov, bojovej techniky – toľko námetov! Obchádzal som mesto na bicykli a fotil som. Fotografie a negatívy som neskôr pre istotu dobre odložil. Vtedy som sa bál viac, ako keď som fotografoval. Ukázalo sa, že oprávnene. Fotografie doposiaľ neboli nikde zverejnené a toto je vlastne ich premiéra – po päťdesiatich rokoch.“

Obe výstavy budú sprístupnené v Univerzitnej knižnici PU do konca októbra 2018 počas otváracích hodín. Vstup je voľný.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK