Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

NOVÝ FESTIVAL KLASICKEJ HUDBY V PREŠOVSKOM KRAJI: „PRO MUSICA NOSTRA SAROSSIENSIS“

Nový hudobný festival klasickej hudby Pro musica nostra prichádza po úspešnej realizácii v Žilinskom a Nitrianskom regióne aj do Prešovského kraja.

Medzinárodný festival PRO MUSICA NOSTRA SAROSSIENSIS, ktorý sa uskutoční v dňoch 17. - 21.10.2018, vznikol z myšlienky založiť dlhodobú tradíciu podujatia zameraného na prezentáciu klasickej hudby na špičkovej interpretačnej úrovni. Podujatie s medzinárodnou účasťou, ktoré organizuje Hudobné centrum v Bratislave v spolupráci s vybranými mestami a obcami regiónu Prešovského samosprávneho kraja zároveň predstaví publiku vybrané historické pamiatky ako netradičné koncertné priestory.

Na území Prešovského samosprávneho kraja sa nachádza 4000 kultúrnych, architektonických a prírodných pamiatok, čo je najviac zo všetkých krajov na celom Slovensku. V priebehu piatich dní sa Fričovce, Fintice, Svinia, Hermanovce a Prešov premenia na miesta, ktoré návštevníkom sprostredkujú hudobné umenie nielen prostredníctvom koncertov, ale i vďaka jedinečnému vizuálnemu zážitku z najkrajších historických pamiatok regiónu.

Program festivalu je pestrý a ponúka dramaturgiu zostavenú z diel významných slovenských (Ján Levoslav Bella, Johann Sigismund Kusser) i svetových skladateľov (Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann, Antonín Dvořák, Bedřich Smetana a ď.). Interpretmi piatich festivalových koncertov sú výrazné osobnosti slovenského a českého interpretačného umenia. Tento dramaturgický krok je pripomienkou storočnice založenia spoločného štátu ale i stále živých umeleckých a ľudských kontaktov v rámci našich blízkych národov.

Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na interpretačné výkony výborných domácich i zahraničných sólistov a zoskupení. Otvorenie festivalu zaháji koncertom v renesančnom kaštieli vo Fričovciach vynikajúce sláčikové kvarteto Mucha quartet. 18. októbra sa festival presunie do Dessewffyovskej sýpky vo Finticiach, kde súbor pre starú hudbu Solamente naturali uvedie špeciálny program. Skladby zo zbierky piesní a tancov Anny Szirmay-Keczerovej sú jednou z najstarších hudobných pamiatok nachádzajúcich sa na území dnešného Slovenska. Koncertný organista Marek Vrábel spolu s flautistkou Monikou Duarte-Štreitovou sprostredkujú návštevníkom Kostola Božieho milosrdenstva v obci Svinia hudbu J. S. Bacha, G. P. Telemanna, F. M. Veraciniho a ďalších popredných skladateľov. Pozvanie na festival prijala aj Jana Boušková, jediná česká laureátka najprestížnejších harfových súťaží sveta, sóloharfistka Českej filharmónie a profesorka Kráľovskej akadémie v Bruseli, ktorá okrem originálnych harfových diel uvedie aj transkripcie iných kompozícií. Harfistka odohrá pôsobivý sólový recitál v historickom kaštieli Péchy Castle v Hermanovciach. Záverečný koncert festivalu bude patriť trojici umelcov Tomáš Jánošík (flauta), Igor Fábera (hoboj) a Marica Dobiášová (spinet). Koncert v Rákociho paláci, ktorý je už viac než štyri storočia bezprostredne spätý s dejinami mesta Prešov, bude vyvrcholením celého festivalu na Šariši. Festival Pro musica nostra Sarossiensis má veľký potenciál, prostredníctvom spojenia klasickej hudby s pamätihodnosťami svetskej a sakrálnej architektúry, poskytnúť publiku priestor pre oživenie kultúrneho života a propagáciu historických miest regiónu.

Podujatie je realizované pod záštitou predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského.

PREDPREDAJ VSTUPENIEK:                                 
WWW. TICKETPORTAL. SK                                   
Fričovce: +421 51 791 10 67                                  
Fintice: +421 948 473 978                                
Hermanovce: +421 910 850 214                 
Prešov: +421 51 773 47 08                   
* Na koncert v Svinej  je vstupné dobrovoľné.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK