Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Bezpečne s bielou palicou

Za všetkým treba hľadať ženu. Guilly d´Herbemontovú. Osobné skúsenosti ju priviedli k úvahám, ako u nevidiacich znížiť nebezpečenstvo úrazu a tým aj ich závislosť na iných.

Inšpiráciou sa jej stali biele palice, ktorými policajti riadili dopravu na parížskych križovatkách. Ako oficiálny znak nevidiacich vo Francúzsku bola napokon biela palica prijatá v roku 1931, postupne sa rozšírila do celého sveta a dnes je aj napriek množstvu elektronických pomôcok najspoľahlivejším nástrojom na orientáciu nevidiacich. Od roku 1964 si na podnet Svetovej únie nevidiacich (WBU) pripomíname jej význam každoročne. Pätnásty október je totiž Svetovým dňom bielej palice.

Na dôležitosť tejto pomôcky každoročne upozorňujeme aj my, a to prostredníctvom celoslovenskej osvetovej akcie Deň bielej palice. Naším cieľom je zvýšiť informovanosť vodičov, bezpečnosť chodcov so zrakovým postihnutím a poukázať na princípy, ktorých dodržiavanie zaistí bezbariérovosť, prístupnosť a hlavne bezpečnosť verejných priestranstiev pre nevidiacich a slabozrakých. Už 9. ročník sme pripravili v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru a Mestskou políciou hlavného mesta SR Bratislavy.
„Policajný zbor pri plnení svojich úloh chráni nevidiacich a slabozrakých nie len zvýšeným dohľadom výkonu služby so zameraním na porušenia cestnej premávky, “ hovorí plk. Ing. Ján Ignaták, zástupca riaditeľa odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru. „Začína sa to už pri schvaľovaní dopravno-stavebných riešení novostavieb a rekonštrukcií. Naozaj prísne vyžadujeme dodržiavanie príslušných debarierizačných opatrení pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie, “ dodáva.

O čom bude tento ročník?
Priebeh dopravno-výchovnej línie akcie nečakajú tento rok žiadne zmeny: aktívni používatelia bielej palice budú na vybraných priechodoch pre chodcov v dvojhodinovom intervale od ôsmej do dvanástej signalizovať svoj úmysel prejsť na opačnú stranu cesty, dobrovoľníci udeľovať motoristom červené a čierne body a policajné hliadky stojace za priechodom chváliť či poúčať vodičov. Výchovný charakter akcie je zárukou, že v tento deň a za tento priestupok vyviaznu všetci bez pokuty. Ak si však niekto nie je istý, ako správne reagovať na chodca s bielou palicou, môže využiť posledných pár dní na prípravu. Pozývame na našu stránku, kde si stačí kliknúť na inštruktážne video s názvom Bezpečne na cestách s bielou palicou.

Aj tento rok sa do akcie zapojí Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy. V uliciach metropoly sa zameria na bariéry na verejných priestranstvách, ktoré predstavujú pre ľudí so zrakovým postihnutím nebezpečenstvo. Bude si všímať napr. prekážky na reliéfnych orientačných prvkoch, t. j. na umelých vodiacich líniách, varovných a signálnych pásoch. Vyhláška č. 532/2002 Z. z. totiž hovorí o tom, že vo vzdialenosti minimálne 800 milimetrov na obe strany od ich okraja do nich nesmú zasahovať žiadne prekážky. Platí to aj pre zaparkované autá alebo reklamné pútače. „Nezodpovedných motoristov, ani tých, ktorí rôznymi prekážkami sťažujú mobilitu ľudí so zrakovým postihnutím, trestať počas Dňa bielej palice nebudeme, “ približuje vrchný komisár Ing. Ivan Lechner, náčelník Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy. „Budeme ich upozorňovať na to, že dopravné zariadenia slúžia na orientáciu nevidiacich a slabozrakých.“

Kompletný zoznam 51 spolupracujúcich miest, 60 priechodov pre chodcov a časov realizácie akcie sú zverejnené na www.unss.sk v sekcii Novinky. Výsledky zverejníme v deň konania Dňa bielej palice 2018.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK