PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17531/policajti_idu_s_dobou_-_jazdia_ekologicky.html

Policajti idú s dobou - jazdia ekologicky

Prešovským mestským policajtom pribudol do výbavy elektromobil. Je to ďalší krok mesta k znižovaniu škodlivých emisií.

„Prešov je v Dohovore primátorov a starostov, kde sme sa zaviazali prijať opatrenia na zníženie emisií skleníkových plynov. Darí sa nám to znižovaním energetickej náročnosti vo verejných budovách a tento nový elektromobil pre mestských policajtov je prvým krokom, ktorý povedie k ďalšiemu znižovaniu škodlivých emisií v oblasti motorizácie. Želám si, aby sme takých áut mali čo najviac, “ uviedla prešovská primátorka Andrea Turčanová počas odovzdávania prvého elektromobilu, ktorý pribudol do vozidlového parku prešovských mestských policajtov.

Mesto na získanie ekologického vozidla získalo tridsaťtisícovú dotáciu z Úradu vlády, zo svojho rozpočtu prispelo sumou 5000 eur.

Podľa náčelníka prešovskej mestskej polície Jána Andrejka bude nové vozidlo využívané na hliadkovú činnosť. „Policajti tak pri zásahoch dokážu prísť na miesto bez toho, aby ich niekto spozoroval, “ vyzdvihol takmer bezhlučnú prevádzku.

Nový elektromobil s výkonom 110 kW má dojazd približne 350 kilometrov na jedno nabitie, čo podľa Jána Andrejka úplne stačí na bežný výkon služby. Na nabíjanie elektromobilu mestská polícia využíva bezplatné nabíjacie stanice, má však aj vlastnú nabíjačku v priestoroch Mestského úradu.

Okrem nového elektromobilu mestská polícia už využíva na hliadkovú činnosť aj štyri elektrické kolobežky. V rámci obnovy vozidiel mestskej polície tiež mestská polícia získala a uviedla do prevádzky aj dve nové autá Kia Ceed. Nové vozidlá nahradili tri vyradené policajné autá, ktorých prevádzka už bola nerentabilná.

Ekologizuje sa aj vozidlový park prešovského mestského úradu. V tomto roku doň pribudlo hybridné referentské vozidlo na benzínový a elektrický pohon.

 
23.10.2018 | Autor: Milan Grejták | Mesto Prešov | čítané: 1655 krát