PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17532/domov_je_hlavnou_temou_novej_hry_vrepertoari_dad.html

Domov je hlavnou témou novej hry v repertoári DAD

Svetovú premiéru inscenácie Domov chystajú na piatok 26. októbra v Divadle Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Dnešnými skúškami sa uzavrela jej príprava, zajtra je na programe už len verejná generálna skúška.

Činoherný súbor pritom ešte dnes večer vystúpi v Spišskej Novej Vsi na festivale Divadelný Spiš s inscenáciou Ťapákovci v réžii Matúša Oľhu.

Text novej hry je z dielne mladého slovenského autora Michala Baláža, rodáka z Humenného. V podobe situačnej komédie z prostredia rusínskeho obyvateľstva na severovýchodnom Slovensku kladie viaceré aktuálne otázky o zmysle domova pre príslušníkov súčasnej mladej generácie. Hlavným motívom je príchod domov k rodičom jedného zo synov, ktorý už desať rokov pracuje v Írsku.

Realizačný tím pod vedením hosťujúcej režisérky Adriany Totikovej, rodáčky takisto z Humenného, interpretuje text v komornej podobe tak, aby problémy v ňom nastolené sa netýkali len mladých ľudí v regióne, kde DAD pôsobí. A. Totiková je príslušníčkou nastupujúcej režisérskej generácie na Slovensku, pritom nespolupracuje iba s divadlami, ale aj s viacerými televíziami. Členmi inscenačného kolektívu sú ďalej autorka scény a kostýmov Katarína Holková, pohybovú stránku má na starosti Elena Spaskov. Pre všetkých je to prvé pôsobenie pod hlavičkou DAD. V úlohách rodičov účinkujú Ľudmila Lukačíková a Vasiľ Rusiňák, synov stvárňujú Ladislav Ladomirjak (na obr. vpravo) a Michal Kucer, dcéru Iveta Fejková (na foto).
DAD ako jediné divadlo na Slovensku hrá svoje predstavenia v rusínskom jazyku. Balážov text preložil do rusínčiny Jaroslav Sisák a nesie názov Домашнє ґніздо.

Inscenácia Domov je v 73. sezóne (vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo v Prešove) v poradí 375. premiérou. Podobne ako prvá premiéra DAD v tejto sezóne 2018/19 – Sľuby v réžii Matúša Oľhu – tak aj táto získala dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR. V tomto kalendárnom roku bude v DAD ešte jedna premiéra – 7. decembra v réžii Andrija Romanija inscenácie v ukrajinskom jazyku pod názvom Po revízii.

 
24.10.2018 | Autor: Jozef Jurčišin | Mesto Prešov | čítané: 1545 krát