Štvrtok, 02. máj 2024
Meniny má Žigmund | zajtra Galina

Poetické premeny 2018

Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti s finančnou podporou Fondu pre podporu umenia pripravil pre svojich priaznivcov projekt Metamorfózy umenia – metamorfózy v nás, ktoré chcú osloviť záujemcov o rôzne podoby umenia svojimi aktivitami zmeranými na tanec, výtvarnú tvorbu, umelecké slovo a divadlo poézie.

Práve jemu boli venované tvorivé dielne POETICKÉ PREMENY, ktoré organizuje DJZ – úvar osvetovej činnosti už 8 rokov. Je to podujatie, ktoré chce dať priestor pre režisérov a členov divadelných súborov k ukázaniu ciest ako tvoriť, k témam, ktoré sa dajú preniesť do divadelnej podoby, k skvalitneniu tvorby divadelných súborov, ale najmä k stretnutiam malých aj veľkých divadelníkov, z ktorých sa často stanú na týchto stretnutiach priatelia.

Prvé stretnutie Poetických premien bolo 16. októbra 2018, keď sa v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove stretli režiséri a ich zverenci z DS zo ZŠ v Ľuboticiach, ZŠ Komenského v Lipanoch, ZŠ Prostějovská, ZŠ Petrovany, ale aj ZUŠ Bardejov. Spolu s lektormi odhaľovali tajomstvá zaradenia hudobných prvkov do inscenácii. Naučili sa, ako ozvláštniť svoje vystúpenia pomocou perkusných nástrojov, ktoré tvoria jednu zo základných zložiek hudobnej zložky v tvorbe divadiel poézie, ale aj napr. v detskej dramatickej tvorbe.

Druhé stretnutie sa uskutoční 20. novembra 2018 a jeho náplňou budú základné inscenačné postupy v tvorbe divadiel poézie.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK