Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Poetické premeny 2018

Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti s finančnou podporou Fondu pre podporu umenia pripravil pre svojich priaznivcov projekt Metamorfózy umenia – metamorfózy v nás, ktoré chcú osloviť záujemcov o rôzne podoby umenia svojimi aktivitami zmeranými na tanec, výtvarnú tvorbu, umelecké slovo a divadlo poézie.

Práve jemu boli venované tvorivé dielne POETICKÉ PREMENY, ktoré organizuje DJZ – úvar osvetovej činnosti už 8 rokov. Je to podujatie, ktoré chce dať priestor pre režisérov a členov divadelných súborov k ukázaniu ciest ako tvoriť, k témam, ktoré sa dajú preniesť do divadelnej podoby, k skvalitneniu tvorby divadelných súborov, ale najmä k stretnutiam malých aj veľkých divadelníkov, z ktorých sa často stanú na týchto stretnutiach priatelia.

Prvé stretnutie Poetických premien bolo 16. októbra 2018, keď sa v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove stretli režiséri a ich zverenci z DS zo ZŠ v Ľuboticiach, ZŠ Komenského v Lipanoch, ZŠ Prostějovská, ZŠ Petrovany, ale aj ZUŠ Bardejov. Spolu s lektormi odhaľovali tajomstvá zaradenia hudobných prvkov do inscenácii. Naučili sa, ako ozvláštniť svoje vystúpenia pomocou perkusných nástrojov, ktoré tvoria jednu zo základných zložiek hudobnej zložky v tvorbe divadiel poézie, ale aj napr. v detskej dramatickej tvorbe.

Druhé stretnutie sa uskutoční 20. novembra 2018 a jeho náplňou budú základné inscenačné postupy v tvorbe divadiel poézie.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK