PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17543/opatrenia_policie_vsuvislosti_sbliziacimi_sa_sviatkami.html

Opatrenia polície v súvislosti s blížiacimi sa sviatkami

Polícia nebude zaháľať ani počas blížiaceho sa Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.

Už počas najbližších dní zvýši výkon služby a to nielen v cestnej premávke, ale aj v okolí cintorínov a na frekventovaných miestach, kde bude zvýšený pohyb ľudí. Policajti budú v strehu už od stredy 31. októbra až do nedele 4. novembra.

Opatrenia polície v doprave
Aj tento rok sa očakáva hustejšia premávka, preto polícia prispeje k bezproblémovému zvládnutiu najbližších dní. Policajti zvýšia dohľad v cestnej premávke pred, počas aj po Sviatku všetkých svätých. Dopravní policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na príjazdových cestách k cintorínom a na parkoviskách. Dohliadnu aj na frekventované križovatky a hlavné cestné ťahy.

Jesenné počasie, dážď a hmly pohodovej jazde práve nepomáhajú. Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dbali na zvýšenú opatrnosť a ohľaduplnosť. "Vodiči, buďte ohľaduplní, riaďte sa pokynmi policajtov a parkujte tak, aby bol zabezpečený plynulý prejazd ostatných vozidiel a nedochádzalo ku kolíznym situáciám, “ vyzýva vodičov motorových vozidiel viceprezident Policajného zboru plk. Mgr. Róbert Bozalka a dodáva: „Berte ohľad aj na najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, chodcov a cyklistov.“ Vodiči, rešpektujte práva chodcov a cyklistov, najmä na priechode pre chodcov. Starší ľudia a deti sú rizikové skupiny a často sa správajú nepredvídateľne, preto je na mieste zvýšená opatrnosť najmä v okolí škôl, obchodných centier, kostolov, cintorínov, ale aj kultúrnych a reštauračných zariadení. Polícia pripomína aj chodcom a cyklistom, aby na cestách nezabúdali na svoju bezpečnosť. V týchto dňoch sa veľmi rýchlo stmieva a neosvetlený cyklista i chodec na ceste bez reflexných prvkov je veľkým rizikom. Použitie svetlého oblečenia a reflexných prvkov výrazne zvyšuje bezpečnosť. Za zníženej viditeľnosti by chodci a cyklisti mali mať neustále na pamäti, že ich musí byť dobre vidieť a k tomu stačí pomôcť len málom, reflexným prvkom.

Opatrenia polície v okolí cintorínov
V týchto dňoch budú posilnené aj hliadky poriadkovej polície, ktoré  budú strážiť verejný poriadok a posvietia si na zlodejov najmä v okolí cintorínov. Treba počítať s väčším náporom aj na parkoviskách pri cintorínoch. Ak sa chcete vyhnúť stresu pri parkovaní a na cintorín to nemáte ďaleko, vyberte sa naň pešo alebo verejnou dopravou. Taktiež upozorňujeme návštevníkov cintorínov, aby príručné tašky a kabelky neodkladali na hroby a nenechávali ich bez dozoru. To platí aj pri návšteve kostolov, kde pri chvíľke nepozornosti môžete prísť o kabát i kabelku.

Ostražitosť je potrebná aj v hromadných dopravných prostriedkoch. Tí, ktorí dochádzajú za prácou sa možno chystajú predĺžiť si víkend. Čaká ich dlhá cesta domov, aby sviatočné dni strávili s rodinou a blízkymi. Ani na staniciach a počas cestovania v MHD a vlakoch nespúšťajte z očí svoju batožinu či kabelky. Aj krátkym zdriemnutím, či návštevou toalety sa môže kufor alebo bunda ocitnúť v nesprávnych rukách. „Zlodeji využívajú nepozornosť, neprehľadnosť situácie a preplnenú dopravu, preto si počas cestovania v hromadných prostriedkoch dávajte pozor na svoje osobné veci, “ upozorňuje viceprezident Policajného zboru a zároveň pripomína: „Aj na staniciach a vo vlakoch bude viac príslušníkov železničnej polície, neváhajte sa na nich v prípade núdze obrátiť.“

Pokiaľ cestujete autom, nemalo by v ňom zostať nič hodnotné. Auto po opustení odporúčame dôkladne zamknúť a zobrať si z neho všetky doklady, cenné veci a podobne. Aj ponechaná taška v aute, hoci prázdna, môže prilákať zlodeja. Nenechávajte preto v zaparkovaných autách nič, čo by mohlo prilákať pozornosť zlodejov.

V prípade, že spozorujete osoby, ktoré sa správajú podozrivo, upozornite na ne hliadky polície dohliadajúce na dopravu a bezpečnosť v blízkosti cintorínov. Prípadne kontaktujte políciu na známom telefónnom čísle 158, alebo 112.

Polícia radí
- myslite na dostatočnú časovú rezervu, aby ste všetko stihli bez stresu
- v aute sa pripútajte a vyžadujte to aj od svojich spolucestujúcich
- pri jazde autom buďte opatrní a ohľaduplní, predvídajte
- na cesty sa vydávajú i vodiči, ktorí jazdievajú zriedkavejšie, majú menej vodičských skúseností, alebo sú už vo vyššom veku. Zvýšte pozornosť pri vedení vozidla, prípadne zvážte či je nevyhnutná cesta na cintorín vlastným motorovým vozidlom
- ak sa chcete vyhnúť stresu pri parkovaní a na cintorín to nemáte ďaleko, vyberte sa naň pešo alebo verejnou dopravou
- nezabúdajte, že alkohol za volantom je neprípustný
- zviditeľnite sa reflexnými prvkami a farebným oblečením
- vysvetlite svojim deťom, rodičom, starým rodičom význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti, že priechod pre chodcov je určený na bezpečné prechádzanie cez cestu a deti bez dozoru by sa nemali na cestách objaviť vôbec
- riaďte sa pokynmi policajtov
- nedajte šancu zlodejom, nič si nenechávajte v aute či bez dozoru na hrobe, v kostole ani vo vlaku
- nenoste so sebou veľkú hotovosť a plaťte radšej kartou (PIN uchovajte mimo karty)
- ak ste sa stali obeťou zlodejov, okamžite kontaktujte políciu.

Polícia praje všetkým občanom pokojné a najmä bezpečné sviatky.

 
29.10.2018 | Autor: Denisa Baloghová | Polícia a záchranné zložky | čítané: 985 krát