PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17556/najkrajsie_fotografie_presovskeho_kraja_2018.html

Najkrajšie fotografie Prešovského kraja 2018

Víťazné zábery fotografickej súťaže Choď a foť. Folklór a príroda dominovali
GRAND PRIX- Karina Kaľatová - Ďakujem, Pane Bože
GRAND PRIX- Karina Kaľatová - Ďakujem, Pane Bože

Šiesty ročník fotografickej súťaže Choď a foť pozná svojich víťazov. Autori na fotografiách zachytili krásy a zaujímavosti Prešovského kraja. Víťazné a finálové fotografie uvidí verejnosť aj na putovnej výstave.
Súťaž pre amatérskych i profesionálnych fotografov pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. Cieľom súťaže je propagovať zaujímavosti Prešovského kraja prostredníctvom fotografií a putovnej výstavy. Záujem o súťaž každoročne rastie, do šiesteho ročníka bolo prihlásených 493 fotografií od 155 autorov. K dispozícii bolo päť kategórií: 1. Black & white, 2. Kultúra, tradície a história, 3. Príroda,  4. Šport,  športové aktivity a 5. Historické fotografie.

Predsedom odbornej poroty bol opäť známy fotograf Ján Štovka (MQEP), ktorý má na konte viacero celosvetových ocenení za svoju tvorbu: „Opäť sa ukázalo, že rozmanitosť kultúrneho a prírodného bohatstva Prešovského kraja je nevyčerpateľná, čo sa fotografie týka. Veľmi oceňujem, že som mal možnosť hodnotiť veľmi veľa dobrých fotografií, pri ktorých bolo vidieť autorov zámer odfotografovať danú vec inak, zmeniť uhol pohľadu. To svedčí o tom, že fotografi pri komponovaní premýšľajú, aby sa ich fotografia odlíšila od podobných záberov.“ Odbornú porotu doplnili Gabo Lipták QEP, Stano Mihalík (členovia Asociácie profesionálnych fotografov SR) a Slavko Hudák predseda PAF Prešov.  

Fotografi zachytili na záberoch rôzne časti Prešovského kraja. Už tradične patrili k najčastejšie fotografovaným lokalitám Vysoké Tatry a Pieniny. Nechýbali drevené kostoly, UNESCO pamiatky, hrady či Poloniny, ale aj menej známe miesta. K obľúbeným motívom, ktoré dominovali medzi ocenenými fotografiami boli folklórne motívy spojené s krásami prírody a ľudskými výtvormi. K takým patrí aj víťazná snímka mladej Bardejovčanky Kariny Kaľatovej s názvom Ďakujem, Pane Bože. Za fotografiu z dreveného chrámu v Bardejovských Kúpeľoch získala ocenenie Grand Prix. Fotografia zároveň získala prvé miesto v kategórii Kultúra, tradície a história. Autorka oslovila porotu i ďalšími zábermi, prvenstvo si odniesla aj v kategórii Black & white.

„Som síce moderné mladé dievča, ale ťahá ma to do miest, z ktorých na mňa dýcha história, spojenie minulosti, folklóru. Skanzen v Bardejovských Kúpeľoch a obec Bogliarka sú mojimi múzami, ale vždy sa snažím týmto miestam vdýchnuť život a zachytiť v tomto prostredí ľudskú tvár. Naše Slovensko a práve severovýchodná časť Slovenska, moje rodisko a ľudia tu žijúci sú mojou inšpiráciou, “ predstavila svoju tvorbu Karina Kaľatová.

„Výber víťazných a finálových fotografií bol náročný. Každý jeden záber je unikátny, predstavuje vnímanie miesta alebo okamihu v našom krásnom Prešovskom kraji. Tak ako každý rok, aj tentoraz si fotografie nenecháme len pre seba, finálová zostava sa predstaví na putovnej výstave a ostatné fotografie budú postupne pribúdať na sociálnych sieťach, aby sa nimi inšpirovali ľudia na výlety a aktivity v kraji, “ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Okrem víťazov v jednotlivých kategóriách boli vybrané aj finálové fotografie. Spolu s víťaznými snímkami ide o 47 záberov. Spomedzi nich vyberá najobľúbenejšiu fotografiu verejnosť v internetovom hlasovaní do 19. novembra 2018 na stránke Severovýchod Slovenska na Facebooku.

Finálové fotografie budú súčasťou putovnej výstavy Choď a foť 2018. Prvým cieľom výstavy bude ako každý rok Divadlo Jonáša Záborského v Prešove. Výstavu odštartuje vernisáž za účasti autorov fotografií, ktorá sa uskutoční 12. decembra 2018 o 17.00 hod. V budúcom roku bude výstava putovať do rôznych miest na Slovensku i v zahraničí.

VÝSLEDKY:
Fotografie je možné publikovať s uvedením mena autora a názvu fotografie. Zdroj: KOCR Severovýchod Slovenska.

GRAND PRIX: Karina Kaľatová – Ďakujem, Pane Bože (skanzen v Bardejovských Kúpeľoch)

Black&White:
1. Karina Kaľatová – Nedeľa (Bogliarka, okr. Bardejov)
2. Karina Kaľatová – Ešte chvíľu počkám (Bogliarka, okr. Bardejov)
3. Jozef Geffert – Biely Bardejov (Bardejov)

Kultúra tradície a história:
1. Karina Kaľatová – Ďakujem, Pane Bože (skanzen v Bardejovských Kúpeľoch)
2. Ivana Onderová – Chvíle u pradeda (obec Strihovce, okr. Snina)
3. Andrea Cuperová – Čepčenie (Medvedie, okr. Svidník)

Príroda:
1. Ľudmila Miklošová – Námraza (zrúcanina hradu Bodoň, Slánske vrchy)
2. Marián Kuric – Hmlistou cestou (Pieniny)
3. Ľubomír Majerský – Za dažďovou stenou (Pieniny)

Šport a športové aktivity:
1. Anton Hričan – SOS (Preteky Okolo Slovenska – Šandal, okr. Stropkov)
2. Dušan Ignác – Omnium (Velodróm v Prešove)
3. Ladislav Lukáč – Podanie (Giraltovce)

Historické fotky:
1. Peter Liška – August 68 (Prešov)

Cena J. Štovku: Karina Kaľatová – Ešte chvíľu počkám (Bogliarka)

 
6.11.2018 | Autor: Barbora Čechová | Mesto Prešov | čítané: 2020 krát