Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Ján Bartko – V ZNAMENÍ LXX

Výstava výtvarných diel v Univerzitnej knižnici PU k jubileu umelca.

Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) si výstavou výtvarných diel pod názvom V ZNAMENÍ LXX pripomína významné životné jubileum známeho prešovského výtvarníka Jána Bartka. Na výstave je prezentovaných 66 umeleckých diel (olejomaľby, pastely a grafiky) v siedmich tematických cykloch – Magický realizmus, Motívy z Prešova a okolia, Motívy z Trnavy, Motívy z Grécka, Výber z výstavy na Rodose, Retrospektíva a Grafické listy.

Ján Bartko je rodákom z gemerskej Dúžavy,  bývalým študentom a dlhoročným pedagógom Prešovskej univerzity (predtým Univerzity P. J. Šafárika). Až do odchodu do dôchodku (v roku 2011) pôsobil ako vysokoškolský pedagóg na Katedre výtvarnej výchovy a umenia. Jeho umelecký záujem je sústredený na krajinomaľbu. V impresívne a fantazijne ladených dielach spočiatku zachytával konkrétnu slovenskú krajinu východoslovenského regiónu. V posledných rokoch však čoraz častejšie zobrazuje Stredomorie, najmä slnečné Grécko, ku ktorému s veľkou úľubou priľnul a dnes ho považuje za svoj druhý domov. Autor má za sebou desiatky samostatných aj kolektívnych výstav nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí (Grécko, Taliansko, Poľsko, Česko atď).

Vernisáž sa konala v Centrálnej študovni UK PU dňa 6. novembra 2018 za účasti takmer stovky priaznivcov a obdivovateľov majstrovho umenia najmä z radov súčasných i bývalých pedagógov a študentov PU, ale zablahoželať umelcovi prišlo aj viacero priateľov a osobností z Prešova a okolia. Veľmi zaujímavý, poeticky ladený program vernisáže, ktorý prepojil výtvarné dielo so slovom a hudbou, uvádzal riaditeľ knižnice Peter Haľko.

Na úvod vernisáže zazneli verše amerického básnika Lawrenca Ferlinghettiho v citlivom prednese Emílie Alcnauerovej. Hudobný program zaobstaral Martin Michelčík prezentáciou vlastnej tvorby, pričom vrcholom programu bol duet s dcérou Emou, keď spolu interpretovali pieseň M. Šmilňáka Anjel.
Slávnostný príhovor predniesol absolvent PU, pedagóg a spisovateľ pre deti a mládež Valentín Ševčík, ktorý v ňom okrem iného uviedol:

„Na treťom poschodí istej panelovej bytovky na Prostějovskej ulici v Prešove býva jeden muž. Roky a desaťročia v tom byte voňajú farby, terpentín, plátna, rámy, obrazy... Roky a desaťročia tam býva farebný vzduch a farebné pocity. Vždy, keď tam vkročím, som poctený. Ocitám sa v priestore zaliatom impresionizmom, magickým realizmom, farebným poetizmom, alebo keď to zjednoduším, ocitám sa vo výtvarnej škole Jána Bartka, v ktorej je on sám sebe aj učiteľom aj žiakom. Je skvelé, že my všetci, môžeme byť dnes znova jeho vernými divákmi.“

Za všetkých „verných divákov“ Jánovi Bartkovi vo svojom príhovore zablahoželal literát František Ruščák, bývalý kolega z radov pedagógov PU.

Na záver vernisáže vystúpil autor – Ján Bartko, ktorý prezentoval jednotlivé cykly a popísal okolnosti ich vzniku, bližšie ozrejmil svoje inšpirácie, ako aj pracovné postupy, pričom sa zameral najmä na diela z cyklov Magický realizmus, Motívy z Grécka a Grafické listy. Z príhovoru bolo zrejmé, že umelcovi nechýba tvorivá inšpirácia a chuť do ďalšej umeleckej práce, ako aj objavovanie a skúšanie nových tvorčích postupov, čo je prísľubom pre milovníkov jeho tvorby aj do ďalších rokov.

Výstava V ZNAMENÍ LXX bola už v poradí ôsmou, ktorú spolu s UK PU umelec pripravil, pričom prvá z nich bola ešte v roku 2002. Najväčší záujem verejnosti tentoraz pritiahli diela z cyklu Magický realizmus, v ktorom autor predstavil malebné obrazy s motívom krajiny, ale aj Prešova a rodného Gemera. Zaujal aj cyklus Grafické listy, kde autor použil pre neho nový technologický postup s využitím moderných technológií.
Výstava bude v Univerzitnej knižnici PU sprístupnená až do 22. februára 2019.

Foto: UK PU

Ján Bartko – V ZNAMENÍ LXX

Ján Bartko – V ZNAMENÍ LXX
Ján Bartko – V ZNAMENÍ LXX
Ján Bartko – V ZNAMENÍ LXX
Ján Bartko – V ZNAMENÍ LXX
Ján Bartko – V ZNAMENÍ LXX
Ján Bartko – V ZNAMENÍ LXX
Ján Bartko – V ZNAMENÍ LXX
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK