PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17573/komunalne_volby_2018_v_presove-manual_pre_volicov.html

Komunálne voľby 2018 v Prešove: Manuál pre voličov

V sobotu 10. novembra si na Slovensku volíme primátorov a starostov. Volebné miestnosti budú pre voličov otvorené od 7.00 do 22.00. V Prešove je 80 volebných miestností pripravených tak, aby mal každý občan k voľbám čo najbližšie.

Právo voliť do orgánov prešovskej samosprávy má obyvateľ, ktorý má trvalý pobyt v Prešove a najneskôr v deň volieb dovŕši vek 18 rokov. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

Volič môže voliť len v mieste svojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný. Zoznam všetkých volebných miestností nájdete TU: https://www.presov.sk/utvorenie-volebnych-okrskov-a-urcenie-volebnych-miestnosti-v-meste-presov-pre-volby-do-organov-samospravy-obci-clanok/mid/371436/.html#m_371436

Pozornosť by mali zvýšiť voliči, ktorí doteraz volili v priestoroch Denného stacionára na Jánošíkovej ulici 36A (bývalá pekáreň). Volebná miestnosť bude v tejto časti umiestnená v areáli Technických služieb mesta Prešov a.s. , na Bajkalskej ulici č. 33.

Po príchode do volebnej miestnosti je volič povinný preukázať volebnej komisii svoju totožnosť predložením občianskeho preukazu alebo dokladu o pobyte pre cudzinca.

Okrsková volebná komisia vydá voličovi dva hlasovacie lístky – 1 hlasovací lístok pre voľby do mestského zastupiteľstva, 1 hlasovací lístok pre voľby primátora mesta a prázdnu obálku opatrenú odtlačkom úradnej pečiatky mesta.

Prevzatie hlasovacích lístkov a obálky potvrdí volič vlastnoručným podpisom.

Na hlasovacom lístku pre voľby poslancov mestského zastupiteľstva môže volič zakrúžkovať najviac toľko poradových čísiel kandidátov, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, je uvedený na hlasovacom lístku.

Na hlasovacom lístku pre voľby primátora mesta môže volič zakrúžkovať poradové číslo len jedného kandidáta.

V osobitnom priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov vloží volič do obálky jeden hlasovací lístok pre voľby do mestského zastupiteľstva a jeden hlasovací lístok pre voľby primátora mesta.

Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok preto, že nemôže čítať alebo písať a oznámi to pred hlasovaním okrskovej volebnej komisii, má právo vziať so sebou do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, nie však člena okrskovej volebnej komisie. Osoba podľa pokynov voliča a podľa zákona upraví hlasovací lístok a vloží ho do obálky.

Volič, ktorý pre zdravotné postihnutie nemôže sám vložiť obálku do volebnej schránky, môže požiadať, aby obálku do volebnej schránky v jeho prítomnosti vložila iná osoba, nie však člen okrskovej volebnej komisie.

Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, má právo požiadať mesto a v deň konania volieb okrskovú volebnú komisiu o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky, a to len v územnom obvode volebného okrsku (podľa miesta svojho trvalého pobytu), pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená.

Telefonicky môže volič požiadať o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky v deň konania volieb na tel. č. : 051/3100512 alebo 051/3100513, elektronicky na emailovej adrese: ludmila.haleckova@presov.sk

Všetky ďalšie informácie ku Komunálnym voľbám 2018 nájdete na webovej stránke mesta Prešov v sekcii VOĽBY: https://www.presov.sk/volby-do-organov-samospravy-mesta-presov-10-11-2018.html

 
9.11.2018 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 3209 krát