Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Charita uvádza unikátnu výstavu fotografií: Z TMY NA SVETLO

Slovenská katolícka charita predstavuje verejnosti sériu inšpiratívnych životných príbehov svojich klientov, ktorým napriek obrovským prekážkam a ťažkému osudu, dokázala pomôcť.

Z tmy na svetlo
Z tmy na svetlo

Sedem príbehov Charita premiérovo odhalí na slávnostnom otvorení výstavy fotografií s názvom Z tmy na svetlo, ktorá sa uskutoční 14. 11. 2018 (streda) o 10:00 hod. v prešovskom resocializačnom stredisku Domov Nádeje.

Za každým človekom v núdzi je ťažký životný príbeh. Vie to aj Slovenská katolícka charita, ktorá sa na Slovensku stará o vyše 23 000 klientov. Dlhoročné skúsenosti s ľuďmi sa teraz Charita rozhodla priblížiť cez sedem skutočných životných príbehov. „Teší nás, že môžeme po prvýkrát v takejto forme verejnosti predstaviť príbehy bežných, no zároveň neobyčajných ľudí, ktorí zažili pád na úplne dno, taký, ktorý si mnohí z nás ani nevieme predstaviť, našli v sebe silu bojovať, a túžiac po zmene sa rozhodli prijať našu pomocnú ruku, “ hovorí Erich Hulman, generálny sekretár SKCH.

Každý zo siedmych dosiaľ nepoznaných, príbehov je bez prikrášlenia reálny. Svedectvá klientov i pracovníkov spracovala Charita nielen do textovej, ale aj vizuálnej podoby, pod taktovkou mladého talentovaného fotografa Adama Khaleda. Ten napríklad na výstavu fotil aj Jána, abstinujúceho alkoholika a bývalého narkomana. Ján vydá svoje svedectvo aj osobne na otvorení výstavy. Zúčastnení tak budú mať jedinečnú šancu vypočuť si silný príbeh o tom, ako sa mladý muž dostal z tmy na svetlo. Dnes pracuje a pokračuje v štúdiu na vysokej škole.

Výstavu fotografií Z tmy na svetlo uvádza SKCH pri príležitosti sviatku sv. Alžbety Uhorskej, patrónky charity (17. november) a Svetového dňa chudobných (18. november). Tohtoročným posolstvom pápeža Františka je biblický citát „Úbožiak zavolal a Pán ho vyslyšal.“ Charita sa už vyše 90 rokov denne stretáva s dôsledkami chudoby. Chudoby finančnej, no v dnešnej modernej dobe najmä chudoby vzťahov. Práve tá býva spúšťačom mnohých životných tragédií. „Ľudia, ktorí pracujú v katolíckej Charite, v našich detských domoch, hospicoch, resocializačných zariadeniach či krízových centrách, alebo ponúkajú materiálnu či potravinovú pomoc, majú popri svojom profesionálnom prístupe jeden špeciálny recept na prácu s rôznorodou chudobou – tým je „caritas“. Našou hlavnou úlohou je, stáť blízko pri núdznom človeku. Nie z povinnosti, ale z presvedčenia, že práve vytvorenie si vzťahu s núdznym dokáže pomôcť i v zdanlivo beznádejnej situácii. Aj názov výstavy Z tmy na svetlo vystihuje našu prácu. Snažíme sa človeku dať nádej. Pre lepší zajtrajšok, život, “ dodáva na záver generálny sekretár SKCH Erich Hulman.

Oficiálne si verejnosť môže fotografie s príbehmi pozrieť už 16. 11. 2018, napríklad v Gréckokatolíckom katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove či v Mirage Shopping Center v Žiline. Výstava je naplánovaná aj v mnohých ďalších miestach po celom Slovensku - v košickej, nitrianskej, trnavskej či bratislavskej arcidiecéze a potrvá do konca tohto roka.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK