Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Jakubská cesta bude mať svoju zastávku aj v Prešove

Európa ukrýva množstvo pútnických miest, kde sa stretávajú veriaci z celého sveta. Jedným z nich je aj hrob sv. Jakuba v Santiago de Compostela, ktorý navštevuje čoraz viac ľudí, najmä peších pútnikov. Tí budú odteraz prechádzať aj Prešovom.

Jakubská cesta bude mať od 20. novembra svoju zastávku aj v našom meste. Pútnici zo Slovenska i zahraničia, ktorí budú putovať jednotlivo alebo v skupinkách, môžu v Mestskom informačnom centre v Prešove získať pečať pútnika, zastaviť sa, spoznať naše mesto a navštíviť najznámejšie prešovské pamiatky.

Jakubská cesta bude označená tabuľou na Bajkalskej ulici, pri konečnej zastávke MHD. Práve tam sa na oficiálnom otvorení v Prešove 20.11.2018 o 16.00 stretnú nielen pútnici, ale aj zahraniční hostia a vítaní sú všetci, ktorí sa na túto púť chystajú alebo o nej chcú vedieť viac.

Otvorenie Jakubskej cesty v Prešove bude sprevádzať aj unikátna výstava v Galérii v Caraffovej väznici, kde si Prešovčania budú môcť pozrieť jedinečné zábery pútnikov. Všetky fotografie sú z trasy zo Slovenska k hrobu sv. Jakuba v Španielsku, ktorá má dĺžku rovných 3333 km a možno ju prejsť celú za 3 mesiace.

Záujem o svätojakubskú púť začal prudko vzrastať koncom 80. rokov 20. storočia, k čomu prispela púť pápeža Jána Pavla II. , ale aj to, že v roku 1993 bola Svätojakubská cesta zapísaná na zoznam Svetového dedičstva UNESCO. V porovnaní s inými pútnickými cestami veriacich na miesta zázrakov a k relikviám svätých, sú Jakubské cesty v Európe výnimočné. Pútnici sa na Jakubskej ceste prezentujú vlastným logom, infraštruktúrou, službami i cirkevnou, kultúrnou, sponzorskou a politickou podporou.

Putovanie má hlboký duchovný rozmer. Spája sa v ňom spiritualita, cestovanie i poznávanie európskych miest. Práve Jakubská cesta je možnosťou a príležitosťou pre všetkých, ktorí chcú popri spoznávaní sveta spoznať aj seba. Na púť do Santiaga de Compostela je možné „nastúpiť“ zo všetkých miest Európy. Sieť ciest je postupne vyznačovaná a pravidelne dopĺňaná informáciami.

Začína sa registráciou na e-mailovej adrese jakubskacesta7@gmail.com. Každý pútnik má špeciálny Credential pútnika, do ktorého sa zaznačujú pečiatky z navštívených miest Jakubskej cesty. Credential sa dá objednať alebo si ho môžu pútnici zakúpiť na niektorých miestach Jakubskej cesty. Odteraz už bude k dispozícii aj u nás v Prešove, v Mestskom informačnom centre.

Podrobnosti, ako aj odkaz na stiahnutie mobilnej aplikácie nájdete na stránkach www.jakubskacesta.eu alebo www.svatojakubskacesta.eu.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK