Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Príhovor primátorky mesta Prešov počas Ustanovujúceho zasadnutia MsZ

Dnes sa v Prešove uskutočnilo Ustanovujúce zasadnutie Mestského zastupiteľstva, počas ktorého zložila sľub primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová a 31 poslancov zvolených v Komunálnych voľbách 2018.

Príhovor primátorky mesta Prešov
Príhovor primátorky mesta Prešov

Vážení poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, vážené excelencie, vzácni hostia,

Stretávame sa vo vzácnej a slávnostnej chvíli, keď, rešpektujúc vôľu Prešovčanov, preberáme na seba zodpovednosť za naše mesto Prešov a zároveň otvárame ďalšiu etapu jeho dynamického rozvoja.

Podľa britskej umelkyne Márie Robinsonovej sa nikto nemôže vrátiť a vytvoriť nový začiatok, no každý môže začať dnes. Preto, nech je dnešok začiatkom, no zároveň aj pokračovaním v napĺňaní cieľov, ktoré sme si dali pred štyrmi rokmi práve v týchto nádherných historických priestoroch.

Za uplynulé 4 roky sa nám podarilo veľa vecí zmeniť k lepšiemu. V oblasti dopravy - rekonštrukcie ciest a chodníkov ocenili nielen obyvatelia obytných zón, ale aj priemyselných častí na Budovateľskej ulici a Širpe. Zlepšili sme statickú dopravu vybudovaním nových parkovacích miest. Nechýbala nám odvaha pri investíciách do športovísk, zrekonštruovali sme cyklistický velodróm, jediný svojho druhu na Slovensku. Veľmi si cením spoluprácu s Prešovským samosprávnym krajom pri výstavbe futbalového štadióna a začali sme aj s nevyhnutnou rekonštrukciou zimného štadióna.

V oblasti kultúry a športu sme popri osvedčených podujatiach prilákali do centra mesta tisíce účastníkov a divákov unikátnymi, živými predstaveniami. Veľkú priazeň si vyslúžil Koncert rodákov, napriek neprajnému počasiu. K novým podujatiam, ktoré si už vybudovali meno, patria aj Festival architektúry a dizajnu a Medzinárodný festival dychových orchestrov. Štyri úspešné ročníky majú za sebou aj cykloprojekty Tour de Prešov a Prešovský cyklomaratón, tohto roku pribudlo aj nové bežecké podujatie Half Marathon.

Podporujeme mladé rodiny, pre ktoré sme pred niekoľkými týždňami získali 68 nových nájomných bytov. Myslíme aj na zamestnanie, úplne sme obsadili priemyselný park, pribudli nám novovytvorené pracovné miesta. Atraktívne, modernejšie kontúry nadobúda aj vstupná brána do Prešova - predstaničný priestor. Zaznamenali sme zvýšený počet turistov, aj vďaka novozaloženej Oblastnej organizácii cestovného ruchu.

Urobili sme veľmi veľa dobrej a poctivej práce, a preto je dôležité v tempe, ktoré sme nastavili, pokračovať a ďalej zveľaďovať naše mesto. A spolu s Vami, milí znovuzvolení, ale aj novozvolení poslanci, chcem naďalej uvádzať do života nové strategické projekty. Nepoľavím vo svojom úsilí pre úspešné dobudovanie diaľničného obchvatu a pripravovaného severného obchvatu R4 v plnom profile. Mojím veľkým cieľom je prepojenie Sibírskej so Šalgovíkom. Dozrel čas realizácie Jarkovej i Slovenskej ulice v historickom centre nášho mesta. A samozrejme, nechcem zabudnúť ani na zahájenie výstavby prvej etapy centrálneho mestského parku či revitalizáciu Záhrady umenia a ďalších verejných priestranstiev. Som si vedomá, že pri napĺňaní týchto plánov budem potrebovať nielen pomoc Vás, poslancov, ale aj mnohých ďalších. Som odhodlaná spolupracovať s každým, kto svoju pomoc ponúka čestne, odborne, zodpovedne, nezištne pre nás, všetkých Prešovčanov.

Zároveň chcem zablahoželať novozvoleným poslancom, ktorých si Prešovčania vybrali ako svojich zástupcov počas nasledujúcich štyroch rokov. Prajem Vám najmä veľa síl, inšpirácie a trpezlivosti pri napĺňaní Vášho mandátu pre mesto Prešov a jeho občanov. Prajem sebe, ale aj Vám, aby naša vzájomná spolupráca bola plnohodnotná a slúžila najmä pre dobro našich občanov. Aby sa im v Prešove žilo radostne a pokojne, radi sa sem vracali a najmä, aby tu po získaní vzdelania zostali žiť a pracovať.

Tu je na mieste vyjadriť vďačnosť a úctu Vám, milí kolegovia - poslanci, ktorí v tejto službe Prešovčanom už nepokračujete. Ďakujem za Vašu prácu, angažovanosť, podporu a úsilie pri napĺňaní našich spoločných cieľov. Ďakujem Vám za to, že sme spoločne počas štyroch rokov naše mesto „rozhýbali“, že sme sa veľkými krokmi pustili do jeho obnovy a že sa nám veľa vecí podarilo nielen začať, ale aj splniť.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK