Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Pomocnú ruku môže podať každý

Prešovská radnica sa stala miestom stretnutia partnerov sociálnej pomoci. Spoločne riešili pomoc ľuďom bez domova pred blížiacou sa zimou.

„Komunikácia a spolupráca pri riešení nepriaznivej sociálnej situácie občanov, ktorí žijú na ulici je nevyhnutná. Spoločne je totiž ľahšie zabezpečiť základné životné potreby a dôstojnosť takýmto ľuďom, “ zdôraznila Mária Humeníková, vedúca Odboru sociálnych služieb MsÚ v Prešove na pracovnom stretnutí miestnej samosprávy, PSK, Gréckokatolíckej charity, Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana, Mestskej polície v Prešove, Slovenského červeného kríža a ďalších partnerov, ktorí sa podieľajú na riešení tejto problematiky.

„Vzájomná a promptná spolupráca je dôležitá predovšetkým v prípade nevyhnutnosti bezodkladného umiestnenia ľudí bez domova, ktorých bolo nutné hospitalizovať. Vtedy je nutná aktivizácia všetkých orgánov štátnej a verejnej správy, “ uviedla Janka Špilková, zástupkyňa vedúcej referátu sociálnej práce FNsP.

Sociálne služby tejto cieľovej skupine sa v Prešove poskytujú predovšetkým na ulici Pod Táborom, kde má stredisko služieb Gréckokatolícka charita. Eduard Malatinec, zástupca riaditeľa tejto inštitúcie poznamenal, že kapacita 104 prijímateľov sociálnych služieb sa stáva nedostatočnou. V prípade nepriaznivého počasia, teda mrazivých nocí, je však podľa neho možné vytvoriť u nich dočasný ubytovací priestor.

Charita zároveň poskytuje možnosť využitia strediska osobnej hygieny, kde je možné bezplatne sa osprchovať. Raz týždenne si môžu ľudia bez domova bezplatne vymeniť šatstvo, ak je to potrebné častejšie, tak za päť centov. Charita zároveň bezplatne poskytuje polievky.

Beáta Jakubčová, riaditeľka SČK v Prešove pripomenula, že v júli 2018 spustili nanovo prevádzku jedálne a v časoch mrazivých nocí vedia poskytnúť pre občanov bez domova čaj a teplú polievku.

Častý kontakt s cieľovou skupinou majú aj členovia Mestskej polície v Prešove. Jej príslušníci mapujú miesta s vyšším zdržiavaním sa bezdomovcov. Podľa Mgr. Imricha Olejníka, zástupcu náčelníka MsP, sa v Prešove stávajú problémom aj rodičia, ktorí využívajú na žobranie deti - či už pred nákupnými centrami, alebo na Hlavnej ulici v Prešove. „V takých prípadoch je potrebné hneď kontaktovať mestskú políciu, “ zdôraznil.

Spoločný postup a včasná príprava všetkých zainteresovaných je predpokladom, že ľudia na ulici, ktorí o pomoc prejavia záujem, ju dostanú. Hlavne v zimnom období totiž včasná pomoc často znamená záchranu života pred zmrznutím, či podchladením.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK