Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Službu pre získanie elektronického podpisu cez internet už môžu využiť aj používatelia operačných systémov Linux a macOS

Ministerstvo vnútra v spolupráci s Národnou agentúrou pre sieťové a elektronické služby /NASES/ ešte začiatkom októbra 2018 sprístupnilo novú verziu aplikácie pre občianske preukazy umožňujúcej o všetko potrebné pre e-podpis požiadať cez internet.

Po štarte služba fungovala len pre operačný systém Windows, v súčasnosti však môžu online získať certifikáty pre e-podpis online aj používatelia operačných systémov Linux a macOS.

Získať certifikáty pre e-podpis bolo pred spustením špecializovanej online služby možné len osobnou návštevou policajných pracovísk dokladov. Online službu využili žiadatelia o e-podpis od októbra vo viac ako 10-tisíc prípadoch.

Aplikácia automaticky zistí stav certifikátov na čipe občianskeho preukazu – ak ich používateľ nemá, alebo sú neplatné, ponúkne ich vydanie. Aktualizácia softvéru na čipe občianskeho preukazu prebehne cez zabezpečený komunikačný kanál, používateľ si sám nastaví PIN k elektronickému podpisu a tiež PUK, pomocou ktorého v prípade potreby PIN odblokuje. Systém mu v ďalších krokoch vydá tri typy certifikátov.

Aktuálna verzia aplikácie spolu s ostanými ovládačmi pre elektronický občiansky preukaz je k dispozícii aj na https://eidas.minv.sk/TCTokenService/download/ vrátane používateľskej príručky.

Slovenská republika pred rokom hromadne zrušila takmer tristotisíc elektronických podpisov z dôvodu ich potenciálnej zneužiteľnosti. Od 31. októbra 2017 poskytujeme bezplatne bezpečnejšie typy certifikátov, v súčasnosti môže elektronicky podpisovať takmer 160-tisíc držiteľov občianskych preukazov s čipom. Všetky elektronické služby poskytované štátom nájdete na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK