PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17612/den_darovania_v_presove.html

Deň darovania v Prešove

Deň darovania alebo Giving Tuesday spája ľudí na celom svete. V utorok 27. novembra môžete podporiť dobrú vec a venovať svoj čas dobrým skutkom viac ako inokedy.
Deň darovania v Prešove
Deň darovania v Prešove

Súčasťou tohto dňa sú jednotlivci, rodiny, organizácie, školy, mestá či firmy. Ľudia sa v tento deň spájajú, aby podporili dobré veci a komunity, v ktorých žijú. Zapojiť sa je úplne jednoduché. Stačí spraviť dobrý skutok. Preto heslo Dňa darovania znie: "Môžem, pomôžem".

Celosvetový sviatok darovania sa oslavuje už v 150 krajinách sveta pod názvom Giving Tuesday. Na Slovensko prišiel prvýkrát minulý rok pod záštitou Nadácie Pontis. Zúčastnilo sa ho viac ako 40 firiem, 120 neziskových organizácií a tisíce ľudí vo vyše 40 mestách a obciach na Slovensku. Na prvý ročník to bol krásny výsledok.

Tento rok sa môžu k oslave dobrých skutkov pridať aj obce a mestá. Aby podporili miestne organizácie a povzbudili svojich občanov k dobročinnosti v komunite, v ktorej žijú. Cieľom tohto dňa je, aby sa ľudia spojili, na jeden deň vystúpili zo svojej rutiny a spoločne pomohli dobrej veci. Ako?

Tak, napríklad:
- zbierkou šatstva alebo financií pre miestnu organizáciu. Vyzvite kolegov a občanov, aby prostredníctvom zbierky pomohli tým, ktorí to vo vašom okolí najviac potrebujú
- podporou dobrovoľníckeho podujatia. Miestne charitatívne organizácie či školy môžu zorganizovať dobrovoľnícke podujatie a zapojiť ľudí z okolia. Tí môžu pomôcť manuálne, napríklad uprataním priestorov či areálu, vyčistením hračiek, vymaľovaním priestorov. Tomu môže tiež predchádzať napríklad zbierka na farby.

Do #GivingTuesday sa zapájame aj v Prešove, pridajte sa! V našom meste nebude na vianočných trhoch ani tento rok chýbať tradičný Primátorkin punč. Výťažok z jeho predaja poputuje tým, ktorí to najviac potrebujú. Svoj priestor budú mať na vianočných trhoch aj niektoré miestne organizácie vyrábajúce rôzne handmade výrobky.

Napadlo vám, ako inak by ste vedeli pomôcť ľuďom vo vašom okolí? Skvelé! Zapojiť sa môžete akýmkoľvek spôsobom v hesle #MôžemPomôžem.

 
22.11.2018 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 934 krát