Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Vyhrali, aby mohli zachraňovať

Deti zo Základnej školy Mirka Nešpora 2, budú teraz v bezpečnejšom prostredí. Bude nad nimi bdieť automatický defibrilátor a deti i učitelia prejdú kurzom prvej pomoci.

Základná škola Mirka Nešpora škola je jednou z 371 škôl, ktoré sa prihlásili do 2. ročníka projektu ZÁCHRANA SOM JA. Žiaci prvého stupňa v rámci projektu pripravili práce na tému prvej pomoci a bezpečnosti na cestách. Táto prešovská škola sa tak vďaka ich šikovnosti a nápaditosti dostala medzi päťdesiatku finalistov, ktorí vyhrali automatický externý defibrilátor, zážitkové kurzy prvej pomoci pre prvý stupeň a certifikovaný kurz prvej pomoci pre pedagogický zbor.

„Tento rok bolo rozhodovanie veľmi ťažké, všetky prihlásené práce mali vysokú úroveň. Deti aj s učiteľmi pripravili naozaj kreatívne práce, dokonca sme dostali aj videá či pesničky. Pri hodnotení porota prihliadala nielen na originálnosť, ale aj na mieru zapojenia sa detí do procesu tvorby a posudzovala aj vek detí, ” hodnotí 2. ročník riaditeľka Falck n.o. a koordinátorka projektu Jana Mračnová.

V rámci Prešovského kraja sa z víťazstva teší 15 škôl.

Prešovská škola si vyhraný automatický defibrilátor prevezme 7. 12. 2018. Vtedy sa v nej uskutočnia aj vyhrané kurzy prvej pomoci pre žiakov a učiteľov.

V rámci týchto kurzov sa deti oboznámia s automatickým defibrilítorom, naučia sa tiež ako ošetriť rôzne typy zranení, ktoré sa im môžu stať v škole a v jej okolí a s inštruktormi sa budú zaoberať i prevenciou pred týmito zraneniami a bezpečnosťou cestnej premávky.

Spoločne si nasimulujú aj dopravnú nehodu, aby sa deti naučili, ako v takejto situácii zareagovať a zavolať pomoc. V rámci celého kurzu nebude chýbať ani reálna sanitka, ktorú deti uvidia v akcii a budú si ju môcť aj pozrieť zvnútra.

Čo je AED?

AED je malá skrinka, ktorá zachraňuje ľudské životy. Po celom svete každý deň náhle zomrie až 2 000 ľudí. Pritom až v osemdesiatich percentách je príčinou porucha srdcového rytmu, ktorá je liečiteľná elektrickým výbojom (defibrilácia)*. A to je práve ten čas, kedy je možné zachrániť ľudský život práve automatickým externým defibrilátorom. Ten sám vyhodnotí stav človeka a podľa toho výboj buď vydá, alebo nie, pričom pokyny pre používateľa vydáva v slovenskom jazyku. Zachrániť život s ním tak dokáže aj laik.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK