PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17621/esco_posilnuje_svoju_poziciu_na_slovensku-_kupuje_vacsinovy_podiel_v_teplarenstve_v_presove.html

ESCO posilňuje svoju pozíciu na Slovensku. Kupuje väčšinový podiel v teplárenstve v Prešove

ČEZ ESCO získava majoritu v spoločnosti Spravbytkomfort, ktorá zabezpečuje dodávky tepla pre 23 000 domácností v Prešove. Slovensko je pre ČEZ ESCO ďalším prirodzeným trhom, na ktorom už pôsobí v segmente dodávok elektriny a plynu aj produktov modernej energetiky, ako sú napríklad komplexné energetické úspory. Transakcia už bola schválená protimonopolným úradom.

ČEZ ESCO má cez 1800 zamestnancov, je súčasťou Skupiny ČEZ a najväčšou spoločnosťou v stredoeurópskom regióne, zameranou na energetické úspory, inovácie, výstavbu a prevádzku energetických zdrojov. Zameriava sa na inteligentnú a modernú energetiku, ktorá pomáha firmám, mestám aj samospráve významne zefektívniť hospodárenie s energiami, a prispievať tak k plneniu európskych cieľov týkajúcich sa energetickej účinnosti.

„Spoločnosť Spravbytkomfort nás zaujala modernými a ekologickými zdrojmi tepla, založenými na plyne a biomase vrátane kogeneračných jednotiek. Prichádzame ako strategický a silný partner, ktorého cieľom je spokojnosť zákazníkov, pre ktorých chceme aj naďalej zabezpečovať kvalitné a bezpečné dodávky tepla za dobré ceny, “ hovorí generálny riaditeľ ČEZ ESCO Kamil Čermák. „Ako odborníci na energetické úspory sme tiež pripravení ďalej zvyšovať efektivitu prešovského teplárenstva a prichádzať s návrhmi vedúcimi k zvýšeniu energetickej účinnosti a zníženiu uhlíkovej stopy.“

Skupina ČEZ teraz zaisťuje kvalitné a bezpečné dodávky tepla pre takmer 900 000 obyvateľov v Českej republike, ďalej pre nemocnice, úrady, školy a priemyselné podniky. Teplo vyrába ČEZ aj pre zákazníkov v Poľsku prostredníctvom elektrární Skawina a Chorzów. Z Elektrárne Hodonín ČEZ dodáva teplo aj na Slovensko, do prihraničného mesta Holíč. Za modernizáciu a rozvoj systémov zásobovania teplom dostala ČEZ Teplárenská už päťkrát ocenenie Krištáľový komín, udeľovaný Českým teplárenským združením. ČEZ ESCO je aj najväčším prevádzkovateľom kogeneračných jednotiek v Českej republike.

„Som rada, že pôjdeme ďalej v rámci energetiky s kvalitným a silným partnerom. Verím, že ceny a kvalita budú naďalej pre občanov najlepšie, “ hovorí primátorka Prešova Andrea Turčanová.

ČEZ ESCO získava vo firme Spravbytkomfort podiel 55 percent, zvyšných 45 percent zostáva mestu Prešov. Predávajúci väčšinového podielu, spoločnosť Facilitycomfort, ktorú vlastní mesto Viedeň, sa chce sústrediť na rakúsky trh.

Spoločnosť Spravbytkomfort je hlavným výrobcom a dodávateľom tepla v Prešove, kde prevádzkuje tri centrálne kotolne a 43 blokových kotolní. Na vykurovanie používa ekologicky šetrné palivá: biomasu a plyn. Teplo dodáva do 23 000 bytových jednotiek a 90 verejných budov. V minulom roku dosiahla tržby takmer 17 miliónov eur. Súčasťou akvizície je aj prevzatie spoločnosti Serviskomfort, ktorá sa zaoberá technickým facility manažmentom zariadení spoločnosti Spravbytkomfort a servisnými službami pre spravované objekty.

O ČEZ ESCO:

ČEZ ESCO (Energy Service Company), dcérska spoločnosť ČEZ, ktorá komplexne pokrýva energetické potreby firiem, obcí a inštitúcií všetkých veľkostí, zabezpečuje dodávky komodít, energetické audity a energetické poradenstvo, externé dodávky tepla a elektriny, outsourcing prevádzky zákazníckych elektrických zariadení alebo výstavbu kogeneračných jednotiek a inštaláciu fotovoltaických elektrární. Je tiež dodávateľom služieb súvisiacich s verejnou a firemnou elektromobilitou. Do ČEZ ESCO patria firmy AZ KLIMA, ČEZ Bytové domy, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ LDS, ČEZ Solární, Energocentrum Vítkovice, ENESA, EVČ, KART a ČEZ Slovensko. ČEZ Slovensko je silný partner s hlbokými skúsenosťami v energetike, s tradíciou a medzinárodným zázemím. ČEZ Slovensko pôsobí v segmente od maloodberných podnikov až po tie najväčšie spoločnosti a má na Slovensku v tomto segmente približne 2000 zákazníkov.

ČEZ ESCO už na slovenskom trhu realizovala niektoré zákazky prostredníctvom svojich dcér. Spoločnosť ENESA uskutočnila napríklad v nemocniciach v Dunajskej Strede, Trebišove a vo Svidníku projekty komplexných energetických úspor formou EPC s celkovou ročnou garantovanou úsporou takmer 500 000 eur. Spoločnosť AZ Klima zase dodala vzduchotechnické jednotky, napríklad do hál tovární na výrobu automobilov Jaguar Land Rover, KIA Motors a PSA. V priemyselnom areáli v Kysuckom Novom Meste spoločne pripravuje veľkú rozvodňu pre potreby viac ako 60 firiem.

O Skupine ČEZ:

Skupina ČEZ má pres 8 miliónov zákazníkov a trhovú kapitalizáciu 12 miliárd eur, čím sa v oboch kategóriách radí medzi desať najväčších energetík v Európe. Skupina sa skladá z vyše 100 spoločností a má 30 tisíc zamestnancov. Pôsobí v Česku a na Slovensku, v Nemecku, Francúzsku, Poľsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a Turecku. Výnosy za rok 2017 dosiahli 202 mld. korún a EBITDA 54 miliárd korún.

 
27.11.2018 | Pridal: DC | Mesto Prešov | čítané: 990 krát