PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17623/spravna_starostlivost_opivo_je_umenie-pivnu_akademiu_absolvovalo_tento_rok_500_stredoskolskych_studentov.html

Správna starostlivosť o pivo je umenie: Pivnú akadémiu absolvovalo tento rok 500 stredoškolských študentov

V najbližších dňoch sa uzavrie aktuálny ročník pivnej akadémie, ktorej cieľom je správne porozumieť starostlivosti o pivo. Odborníci zo spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko sa v rámci špeciálneho vzdelávacieho programu pod názvom Cervesario pivná akadémia rozhodli podeliť sa o svoje dlhoročné znalosti.

V akadémii učia študentov vybraných stredných škôl zásadám starostlivosti o pivo a správneho čapovania zlatistého moku. Od roku 2011 prešlo akadémiou viac ako 6-tisíc študentov, v aktuálne prebiehajúcom ôsmom ročníku pribudne ďalších 500.  Cervesario je prístupné ako pre študentov, tak aj pre jednotlivé prevádzky.

Uvarením piva sa jeho príbeh iba začína. Na to, aby si ho milovníci zlatistého moku mohli vychutnať tak, akoby práve opustilo brány pivovaru, je potrebné, aby aj personál, ktorý s ním následne na prevádzkach narába, ovládal širokú škálu zručností. Program je zameraný na zvyšovanie pivnej kultúry na slovenskom trhu, čo je jedným zo základných pilierov spoločnosti.

Cervesario pivná akadémia je vzdelávací program spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko, ktorý vnikol v roku 2011. Zameraný je na končiacich študentov vybraných stredných škôl v odbore barman, čašník, servírka, hostinský a hotelový manažment, teda pre tých, ktorí budú v rámci svojej kariéry priamo alebo nepriamo prichádzať do kontaktu s pivom.

„V aktuálnom ročníku bude do konca roka 2018 preškolených 500 študentov na 12 vybraných stredných školách. Študentov oboznamujeme s históriou piva, získavajú znalosti o správnej sanitácii výčapných zariadení či hygiene. Vyvrcholením programu je škola čapovania, ktorej zásady by mal ovládať každý dobrý výčapník, “ vysvetľuje Ján Píry, obchodný sládok spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko a ambasádor projektu.

„Kontakt študentov s praxou by mal byť čo najintenzívnejší a preto tento program veľmi vítame. Súčasťou pivnej akadémie sme už od jej vzniku a naši študenti ho mimoriadne oceňujú. Sme radi, že vďaka odborníkom zo spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko naši absolventi vstupujú do gastro priemyslu obohatení aj o skúsenosti ľudí priamo z praxe. Najväčší úspech má škola čapovania, ukážky správnych a nesprávnych spôsobov manipulácie s pivom, prínosom sú však aj pútavé prezentácie a množstvo videí, “ hodnotí účasť v programe Cervesario Ľubomír Petrovič, zástupca riaditeľa Súkromnej Spojenej školy EDUCO, organizačnej zložky Súkromnej hotelovej akadémie v Námestove.

Tisícky preškolených študentov od Košíc po Bratislavu

Odborníci Plzeňského Prazdroja Slovensko počas ôsmich rokov zrealizovali už takmer 180 pivných akadémií, ktorých sa zúčastnilo vyše 6-tisíc študentov.

V aktuálnom ročníku svoje zručnosti zlepšia študenti hotelových akadémií v Košiciach, Prešove, Bratislave, Piešťanoch, Bardejove, Liptovskom Mikuláši a Brezne, ako aj študenti stredných odborných škôl obchodu a služieb v Topoľčanoch, Prešove a Námestove. V školách program prebieha od októbra.

Vyššia pivná kultúra aj v prevádzkach

Program Cervesario pivná akadémia však nie je určený len pre študentov stredných škôl. V rámci zvyšovania pivnej kultúry, ako jedného zo svojich pilierov, spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko realizuje školenia aj priamo na prevádzkach. K rozšíreniu pôvodnej koncepcie programu došlo pred troma rokmi a u podnikov sa teší mimoriadnej obľube. „Realizujeme buď skupinové školenia, ktorých sa zúčastňuje personál viacerých prevádzok súčasne alebo je školenie zamerané na individuálnu prevádzku. Ide napríklad o nové tankovny, taverny, naše konceptové prevádzky alebo jednoducho pri zmene personálu na žiadosť majiteľa, “ vysvetľuje rozšírený koncept Píry.

Školenia prebiehajú v troch blokoch

1. História a suroviny pre výrobu piva – varenie mladiny a kvasenie piva, charakteristika a vlastnosti piva;
2. Postavenie a úloha technického servisu – výčapné zariadenie a jeho sanitácia, zásady starostlivosti o pivo na prevádzke;
3. Zásady správneho podávania piva – škola čapovania, spôsoby čapovania, test, spätná väzba, vyhodnotenie

 
27.11.2018 | Autor: Stanislava Šantová | Mesto Prešov | čítané: 1674 krát