PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17635/filmy-_ktore_menia_zivotny_styl_prichadzaju_do_presova.html

Filmy, ktoré menia životný štýl prichádzajú do Prešova

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm zavíta v dňoch 11. – 12. december do kultúrneho centra Wave. Pre návštevníkov je pripravený pestrý program dokumentárnych filmov, ktoré prenesú diváka prostredníctvom filmového plátna do divokej prírody, ale aj priamo do centra nelegálneho obchodu.

Okrem jedinečných filmov z celého sveta festival počas dvoch dní prináša aj sprievodné diskusie – O živých riekach a Kus cesty za nami – nové výzvy pred nami, ktorá je venovaná téme komunálnych odpadov v Prešove. Na svoje si prídu aj žiaci základných a stredných škôl, pre ktorých je pripravený doobedný Junior festival v priestoroch Kina Scala. Vstup na festival je voľný.

Cieľom festivalu je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvárať priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. V rámci celoročnej TOUR prináša festival Ekotopfilm – Envirofilm do regiónov Slovenska výber najlepších filmov aktuálneho ročníka. „Naša spoločnosť sa mení, naše prostredie je už iné. Obdobie, ktoré v súčasnosti žijeme je výrazne ovplyvnené ľudskou činnosťou. Vidíme to v našich festivalových filmoch každý rok. Tento rok premietame niekoľko filmov, ktoré dokazujú, že naša planéta je už odlišná, ako sme ju poznali. Ľudia často myslia iba na svoj komfort a neplánujú zmeniť svoj životný štýl. My sa snažíme verejnosť inšpirovať k zmene, ’’ vysvetľuje zmysel podujatia generálny riaditeľ festivalu Peter Lím.

Filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm zaujme svoje miesto v Prešove 11. – 12. novembra 2018 v kultúrnom centre Wave. Doobedie patrí Junior festivalu pre vopred prihlásené základné a stredné školy. Festival pokračuje večerným programom pre širokú verejnosť. Filmový program od 16:00 do 21:30 poskytne divákom pohľad nielen na problémy, ktoré sužujú naše životné prostredie, ale aj ich riešenia a úspešné príbehy záchrany. Objavte spolu s festivalom tajomstvá každodenného života kamčatských medveďov, vydajte sa na cyklovýlet po Nórsku, odhaľte čierny trh so slonovinou, pozrite si najinovatívnejšie dizajnové riešenia alebo nájdite alternatívy jednorazových plastov. Program je obohatený o inšpiratívne diskusie. O živých riekach porozprávajú tvorcovia filmu Živá rieka v utorok o 18:00, podelia sa nielen o zážitky z natáčania ale priblížia aj význam nespútaných riek. Ak vás zaujíma, ako je možné v meste Prešov znižovať množstvo komunálnych odpadov, predchádzať ich vzniku a správne ich triediť, nenechajte si ujsť v stredu o 18:00 diskusiu Kus cesty za nami – nové výzvy pred nami.

Vstup na festival je voľný.

 
2.12.2018 | Autor: Lenka Goliašová | Kultúra a voľný čas | čítané: 1344 krát