Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Fotografie Prešovského kraja na putovnej výstave

Výber najkrajších fotografií Prešovského kraja, ktoré zaslali fotografi do súťaže Choď a foť 2018, môže verejnosť vidieť na putovnej výstave. Prvou zastávkou bude už tradične Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, kde sa výstava začne vernisážou pre širokú verejnosť.

Do šiesteho ročníka fotografickej súťaže Choď a foť bolo prihlásených 493 súťažných záberov v piatich tematických kategóriách. Súťaž každoročne organizuje Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. O víťazoch rozhodla odborná porota, ktorej predsedal známy fotograf Jano Štovka (MQEP). Putovná výstava je zostavená z víťazných a finálových fotografií, spolu ide o 47 záberov. Fotografie sú vytlačené na veľkých formátoch, čo umocňuje vizuálny zážitok.

Slávnostná vernisáž sa uskutoční 12. decembra o 17.00 hod. vo foyer Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Pozvaná je široká verejnosť.   Na vernisáži budú zároveň odovzdané ceny víťazom súťaže.
K obľúbeným motívom, ktoré dominovali medzi ocenenými fotografiami boli folklórne motívy spojené s krásami prírody a ľudskými výtvormi. K takým patrí aj víťazná snímka mladej Bardejovčanky Kariny Kaľatovej s názvom Ďakujem, Pane Bože. Za fotografiu z dreveného chrámu v Bardejovských Kúpeľoch získala ocenenie Grand Prix súťaže. Autorka oslovila porotu aj ďalšími zábermi.
„Výstava spája jedinečné zábery prírody, kultúry, histórie a športových aktivít, ktoré zvečnili amatérski i profesionálni fotografi v Prešovskom kraji. Aj takouto formou priblížime verejnosti krásy nášho kraja, fotografie je možné vidieť aj na sociálnych sieťach a v rozmanitých propagačných materiáloch, “ uviedol k výstave Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Výstava bude v priestoroch DJZ umiestnená do konca januára 2018, vidieť ju môže verejnosť v čase konania predstavení v hlavnej budove DJZ. Z divadla sa výstava vo februári presunie do Kúpeľov Vyšné Ružbachy a potom do ďalších miest Prešovského kraja. Každoročne putujú zábery aj do zahraničia.
Najkrajšie fotografie Prešovského kraja 2018

2. miesto Marián Kuric – Hmlistou cestou (Pieniny)
2. miesto Ivana Onderová – Chvíle u pradeda (obec Strihovce, okr. Snina)
3. miesto Andrea Cuperová – Čepčenie (Medvedie, okr. Svidník)
2. miesto Karina Kaľatová – Ešte chvíľu počkám (Bogliarka) - zároveň Cena J. Štovku
3. miesto Ladislav Lukáč – Podanie (Giraltovce)
1. miesto Ľudmila Miklošová – Námraza (zrúcanina hradu Bodoň, okr. Prešov)
1. miesto Peter Liška – August 68 (Prešov)
1. miesto Karina Kaľatová – Ďakujem, Pane Bože (Skanzen v Bardejovských Kúpeľoch) - zároveň cena GRAND PRIX
3. miesto Jozef Geffert – Biely Bardejov (Bardejov)
1. miesto Anton Hričan – SOS (Preteky Okolo Slovenska – Šandal, okr. Stropkov)
3. miesto Ľubomír Majerský – Za dažďovou stenou (Pieniny)
2. miesto Dušan Ignác – Omnium (Velodróm v Prešove)
1. miesto Karina Kaľatová – Nedeľa (Bogliarka)
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK