Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

XXIII. Gorazdov literárny Prešov

Začiatok vianočného adventu bol aj v tomto roku v živote začínajúcich literárnych autorov spätý so súťažou Gorazdov literárny Prešov, ktorá v svojej 23 ročnej tradícii patrí k jednej s najstarších literárnych súťaží.

Aj v tomto roku sa stretli v  priestoroch malej scény Divadla J. Záborského v Prešove autori, ktorí prispeli do tejto súťaže a ktorých práce boli ocenené ako najkvalitnejšie. 1. december bol dňom, keď sa na jej pôde konalo slávnostne vyhlásenie výsledkov XXIII. ročníka Gorazdovho literárneho Prešova, celoštátnej súťaže v tvorbe duchovnej poézie, prózy a drámy s medzinárodnou účasťou.

Vyhlasovateľmi podujatia boli Prešovský samosprávny kraj, Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti Prešov, Národné osvetové centrum Bratislava, Spoločnosť svätého Gorazda Bratislava, Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov. Spoluvyhlasovateľmi súťaže boli v tomto roku Cyrilometodská spoločnosť Bratislava, Gorazdus n. o. Prešov, Knižnica P. O. Hviezdoslava Prešov, Matica slovenská Martin, Oblastná rada Matice slovenskej Prešov, Rada Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru, Spolok sv. Cyrila a Metoda Michalovce, Spolok sv. Vojtecha Trnava, Spolok slovenských spisovateľov a Svetové združenie Slovákov v zahraničí. Podujatie sa ako súčasť XXIX. svätogorazdovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2016 – 2025 konalo už po desiatykrát pod záštitou exprezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.

Súťaž si ako svoje základné ciele vymedzila prispieť k poznaniu života a diela sv. Gorazda, iniciovať tvorbu duchovnej poézie, prózy a drámy na Slovensku, vytvárať platformu pre odborné usmerňovanie predmetnej tvorby a tvorivého dialógu autorov. Tieto ciele zaujali aj v tomto roku mnohých autorov, o čom svedčí ich účasť na súťaži ako aj úroveň zaslaných príspevkov. Súťaž bola vyhlásená v marci 2018 a do októbra sa do nej zapojilo 62 autorov z celého Slovenska.

Ich tvorbu hodnotila porota v zložení PhDr. Peter Karpinský, PhD. ,  doc. Ján Gavura. PhD. a prof. Marta Součková, PhD. , ktorí o umiestnení literárnych autorov rozhodli nasledovne:

POÉZIA
1. miesto: neudelené, 2. miesto: Lucia Čandíková /Stará Ľubovňa/, Adam Kollár /Stará Ľubovňa/, Marek Sopko /Bošany/, 3. miesto: Marek Jaroš /Stará Ľubovňa/, Barbora Langová /Stará Ľubovňa/, Alex Zamborský /Prešov/

ČESTNÉ UZNANIE
Jana Cigániková /Slovenský Grob/, Anna Lažová /Svidník/, Magdaléna Martišková /Topoľčany/, Zuzana Martišková /Topoľčany/, Júlia Rakovská /Smolenice/, Peter Šipoš /Topoľčany/, Natália Timaniková /Stará Ľubovňa/

PRÓZA
1. miesto: Magdaléna Martišková /Topoľčany/, 2. miesto: Kristián Lazarčík /Piešťany/, 3. miesto: Zuzana Martišková /Topoľčany/

ČESTNÉ UZNANIE:
Jana Cigániková /Slovenský Grob/, Natália Marková /Topoľčany/

DETSKÁ TVORBA
1. miesto: Tina Strenková /Stará Ľubovňa/, 2. miesto: Marianna Ibrahimi /Topoľčany/, Ema Jeleňová /Stará Ľubovňa/, Anna Semková /Bratislava/
3. miesto: Soňa Čandíková /Stará Ľubovňa/

ČESTNÉ UZNANIE
Bernadeta Barnovská /Stará Ľubovňa/, Ema Fröhlichová /Stará Ľubovňa /, Katrin Guregová /Stará Ľubovňa /, Martina Kovalčíková /Stará Ľubovňa/, Lenka Melcherová /Stará Ľubovňa /, Katarína Melcherová /Stará Ľubovňa /, Alica Vargová /Kapušany/, Timon Angel Veverka /Stará Ľubovňa/

Cena neziskovej organizácie Gorazdus pri SSOŠ Elba v Prešove
Marianna Ibrahimi /Topoľčany/, Júlia Rakovská /Smolenice /

Cena oblastnej rady Matice slovenskej v Prešove
Marek Sopko /Bošany/, Alica Vargová /Kapušany/

K prítomným autorom sa prihovoril v zastúpení prešovského otca arcibiskupa , metropolitu Jána Babjaka kancelár a riaditeľ ABÚ Dipl. -Theol. Univ. Peter Lach, za Maticu slovenskú predseda prezídia Matice slovenskej PaedDr. Miroslav Holečko a PhDr. Ladislav Matisko.

V slávnostnom umeleckom programe vystúpil Gréckokatolícky katedrálny spevácky zbor pod vedením Valérie Hricovovej. V interpretácii Mgr. Annamárie Jerigovej básne autorov slovenskej katolíckej moderny. Texty víťazných poetov boli zarecitované v podaní študentky ZUŠ M. Moyzesa v Prešove v réžii PaedDr. Márie Kuderjavej, PhD.

Po slávnostnom programe bol zúčastneným podaný slávnostný obed a v poobedňajších hodinách sa uskutočnil rozborový seminár za účasti porotcov a autorov.
Všetci ocenení autori si odniesli do svojich domovov diplomy a zborník zostavený z ich prác, knižné publikácie a vecné ceny, ktoré im darovali vyhlasovatelia a spoluvyhlasovatelia súťaže. Podujatie z verejných fondov podporil FPU.

Gorazdov literárny Prešov v 23. ročníku svojej existencie opätovne potvrdil svoj význam v živote začínajúcich literárnych autorov. Veríme, že aj v nasledujúcom, dvadsiatom druhom ročníku sa tvorba autorov stane súčasťou gorazdovskej kultúrnej tradície, a už dnes sa preto tešíme na stretnutia s novými textami a ich autormi.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK