Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Mikroelektráreň v škole

Študenti využili vietor a mobily na vzdelávanie na Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej v Prešove skĺbili do projektu využívanie alternatívnych zdrojov energie a vzdelávanie.

Cieľom nového grantového programu SPPravmeTo bolo pomôcť motivovať deti
a mladých ľudí vo veku 6 až 19 rokov k aktívnemu postoju k prostrediu, v k vzťahov.

Kto prišiel s nápadom?

Bola to naša triedna učiteľka Mgr. Vaníková, ktorá nám nedovolila dať si nabiť mobily
do elektrickej zásuvky (cez hodinu). Nesúhlasila s našou „závislosťou na mobiloch“. To sa nám nepáčilo, protestovali sme. Rozbehla sa diskusia - názory, typy, rady, filozofovanie, ekonomické prepočty, globalizácia, ... došli sme až ku ekológii.

Priniesla diskusia závery? Našlo sa riešenie?

Jediným riešením bolo ekologické nabíjanie mobilov - využitie alternatívneho zdroja energie. Spolužiaci zapojení do DofE (The Duke of Edinburgh’s International Award) majú skúsenosti s dobrovoľníctvom, zážitkovým vzdelávaním a aktívnym využívaním voľného času. Toto všetko nám ponúka realizácia nášho projektu „Energia z prírody“. Grantový program nadácie SPP – spravme to pre naše deti 2018 náš nápad vybral a podporil.

Kto bol zapojení do realizácie?

Zdalo sa nám, že to bude jednoduchšie. No prvé problémy nám pomohli riešiť pracovníci z firmy OSVOcomp Prešov, ktorých sme oslovili. Pomocnú ruku nám podal náš majster odborného výchovy Mgr. Ivan Ľaš, s ktorým sme zvárali infornačné kinetické tabule. Grafiku informačných plagátov urobil spolužiak Samo Suchovič (3. F). Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore Nadácie SPP.

Aký máte vietor? Funguje Vám veterná elektráreň?

Náš inovatívny ambiciózny projekt má viacero častí. Podpora vzdelávania – pozapájanie súčiastok – USB portov, pripojenie power banky a i. Rozvíjanie komunikačných zručností – semináre, eventy o ekológii. Zmysluplné trávenie voľného času – na tomto sa stále pracuje. Takže vietor nám prináša  neustálu prácu na projekte a veľa pozitívnej energie.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
BUDÚCI FYZIOTERAPEUTI ZÍSKAJÚ PRAX V POPREDNOM REHABILITAČNOM CENTRE VĎAKA NOVÉMU PARTNERSTVU
Prešov 27. február 2024 – Prešovská univerzita v Prešove (PU), zastúpená Fakultou zdravotníckych odborov (FZO), a rehabilitačné centrum Adeli Medical Center, podpísali Memorandum o spolupráci, čím sa otvárajú nové možnosti v zlepšovaní kvality vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti v oblasti fyzioterapie. Táto spolupráca, prvá svojho druhu na Slovensku, umožní študentom získavať najmodernejšie poznatky a prax priamo v prostredí jedného z najväčších neurorehabilitačných centier na svete.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK