Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Materská škola na európskej ceste

Medzinárodný seminár Materská škola na európskej ceste, ktorý sa uskutočnil v slovinskej Ľubľane mal aj prešovské zastúpenie. Tatiana Daráková z Materskej školy Jurkovičova 17 a Renáta Gumanová z Materskej školy Bajkalská 31 tam naberali skúsenosti z oblasti tvorby a realizácie medzinárodných projektov.

Medzinárodný seminár poskytol množstvo informácií o programe eTwinning, ktorý sa zameriava na podporu využívania moderných informačných a komunikačných technológií pre vytvorenie partnerstiev európskych škôl. „E“ je skratka pre elektronický a „twinning“ znamená partnerstvo, družba. eTwinning tiež umožňuje nájsť partnerskú školu, s ktorou prešovské školy môžu realizovať inovatívne školské projekty v rámci edukačných aktivít v bezpečnom virtuálnom prostredí (TwinSpace).

„Bolo nám cťou, že sme sa dostali do úzkeho výberu a mohli sme reprezentovať naše Mesto Prešov a Slovensko na medzinárodnom seminári „Materská škola na európskej ceste“ v Ľubľane. Zúčastnili sme sa prednášok a workšopov. Cieľom bolo vybaviť učiteľov predprimárneho vzdelávania pre nezávislé využívanie programu eTwinning Live. Spoznali sme ako funguje platforma eTwinning, založili sme si osobný profil, vytvorili sme projekt spolupráce s názvom Rozprávková cesta Európou, do ktorého sme získali pre spoluprácu dve učiteľky predprimárneho vzdelávania z Poľska a jednu zo Slovinska. Naša medzinárodná skupina mala možnosť vykonávať praktické cvičenia na platforme eTwinning Live, spoznávať jej výhody a taktiež sme zistili ako funguje Twinspace, “ zhodujú sa obe prešovské účastníčky.

„Boli nám odprezentované najúspešnejšie projekty eTwinning a spoznali sme možnosti online nástrojov spolupráce, ktoré sú vhodné najmä pre materské školy. Nemenej dôležité boli aj osobné stretnutia s našimi kolegyňami z iných krajín. V rozhovoroch sme sa oboznamovali s predškolskou pedagogikou v tej-ktorej krajine, o témach, ktoré by sme vedeli vložiť do medzinárodných projektov a spôsoboch ako to uskutočniť, “ dopĺňajú

Program eTwinning vytvára priestor na výmenu informácií a skúseností s kolegami, učiteľmi z Európy a ponúka možnosti ďalšieho vzdelávania. Je súčasťou európskeho programu celoživotného vzdelávania Life Long Learning, predstavuje partnerstvá škôl v Európe, komunitu európskych škôl a európskych učiteľov.

Program eTwinning je považovaný za dôležitý fenomén v ďalšom vzdelávaní učiteľov. Vo vzdelávacom programe je zapojených takmer 280 000 učiteľov z celej Európy, s finančnou podporou Európskej komisie a ako súčasť programu Erazmus+.

Na Slovensku má eTwinning podpornú službu NSS – Národná služba pre elektronickú spoluprácu škôl na Žilinskej univerzity v Žiline. V Ľubľane bol pripravený bohatý program zástupcami NSS a ambasádormi eTwinningu zo slovanských krajín – Poľsko, Bulharsko, Česko, Slovinsko, Slovensko, Bosna a Hercegovina.

„Srdečná vďaka patrí sprevádzajúcim koordinátorkám Zuzane Kolarovszkej a Kataríne Hrbáňovej z Nss (Žilinská univerzita v Žiline), za ich profesionálny prístup a za pomoc počas celého pobytu v Slovinku, “ dodávajú učiteľky, ktoré v medzinárodnej spolupráci vidia ďalšie obohatenie možností vzdelávania, ktoré deťom vo svojich materských školách ponúkajú. .

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
BUDÚCI FYZIOTERAPEUTI ZÍSKAJÚ PRAX V POPREDNOM REHABILITAČNOM CENTRE VĎAKA NOVÉMU PARTNERSTVU
Prešov 27. február 2024 – Prešovská univerzita v Prešove (PU), zastúpená Fakultou zdravotníckych odborov (FZO), a rehabilitačné centrum Adeli Medical Center, podpísali Memorandum o spolupráci, čím sa otvárajú nové možnosti v zlepšovaní kvality vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti v oblasti fyzioterapie. Táto spolupráca, prvá svojho druhu na Slovensku, umožní študentom získavať najmodernejšie poznatky a prax priamo v prostredí jedného z najväčších neurorehabilitačných centier na svete.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK